Un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine a dezvăluit că practicarea sportului doar o zi sau două pe săptămână a fost mai eficientă în reducerea riscului de demență ușoară decât antrenamentele regulate.
Există un număr din ce în ce mai mare de dovezi conform cărora nu momentul în care faci mișcare îmbunătățește sănătatea, ci faptul că o faci.
Un studiu separat publicat luna trecută a arătat că exercițiile fizice de weekend reduc riscul de apariție a peste 200 de boli, de la hipertensiune arterială și diabet la tulburări de dispoziție și boli renale.
Noul studiu a concluzionat: „Modelul de activitate fizică al sportivului de weekend poate fi o opțiune mai convenabilă pentru persoanele ocupate din întreaga lume”.
Cercetătorii au constatat că riscul de demență ușoară a fost redus în medie cu 15% în cazul „sportivilor de weekend”, care făceau exerciții fizice o dată sau de două ori pe săptămână, și cu 10% în cazul „persoanelor active în mod regulat”, care făceau exerciții fizice mai des.
După luarea în considerare a factorilor care ar putea influența rezultatele, cum ar fi vârsta, fumatul, durata somnului, dieta și consumul de alcool, cercetătorii au constatat că ambele modele de exerciții au efecte similare.
„Am constatat că aproximativ 10% din cazurile [de demență ușoară] ar fi eliminate dacă toți adulții de vârstă mijlocie ar face sport o dată sau de două ori pe săptămână sau mai des”, au spus ei.
(sursa: Mediafax)