Jurnalul.ro Ştiri Social Exerciţiul Seism 2018: Aproape 4.400 de morţi, în ziua a patra

Exerciţiul Seism 2018: Aproape 4.400 de morţi, în ziua a patra

de Monica Cosac    |   

Exerciţiul Seism 2018 a continuat, ieri, cu testarea evacuării medicale în alte ţări a unor persoane rănite în urma cutremurului simulat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că trebuie corectate unele proceduri astfel încât să nu fie nevoie să fie convocat câte un comitet pentru fiecare decizie luată.

Potrivit scenariului, ieri, în cea de-a patra zi de desfăşurare a exerciţiului Seism 2018, erau 4.380 de persoane decedate, 8.040 rănite şi aproximativ 50.000 fără adăpost. Acelaşi scenariu arată că în urma seismului înregistrat în data de 13 octombrie și a celor două replici care au urmat, 48.000 de consumatori au rămas fără electricitate şi 55.000 nu beneficiază de alimentare cu apă. În cursul nopţii de luni spre marţi au fost salvaţi 1.130 de oameni, în vreme ce 228 de persoane sunt prinse sub dărâmături, iar 833 sunt încă dispărute.

De asemenea, în urma seismului simulat în data de 13 octombrie şi a celor două replici care au urmat, au fost afectate 5.240 de clădiri, fiind distruse şase spitale din Bucureşti, 23 de unităţi spitaliceşti dărâmate parţial, nouă spitale avariate, dar funcţionale.

Astfel că, pe lângă continuarea activităţilor de căutare-salvare, s-a testat evacuarea medicală a răniţilor. „Având structura spitalicească afectată, avem spitalele mobile care au venit, dar care au anumite limite la capabilităţile lor, astăzi (marţi - n.r.) se testează evacuarea medicală nu numai în România, cum am făcut până acum, cu Forţele Aeriene Române, dar şi în afara României”, a spus Raed Arafat, menţionând că vor fi evacuaţi, cel mai probabil, 40-50 de pacienţi.

Şeful DSU a mai declarat că va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă, astfel încât „să nu te blochezi într-o semnătură”. Anumite decizii urgente trebuie să fie luate de comanda acţiunii, şi nu de comitete, miniştri sau prim-ministru, a ţinut să sublinieze Raed Arafat.

Mecanismele de decizie despre care şeful DSU spune că trebuie modificate funcţionează pe baza legislaţiei de la începutul anilor 2000.

În timpul simulării intervenţiei la un cutremur devastator, scenariul autorităţilor a fost dat peste cap de o situaţie reală. Spitalul mobil din zona Academiei Române a fost închis pentru dezinfecţie, după ce un medic SMURD a făcut varicelă.

Printre miile de voluntari care au participat la simulare se află şi 100 de actori, care au fost machiaţi şi instruiţi ca situaţia dramatică să pară cât mai reală, şi care şi-au petrecut noaptea în corturile pompierilor.

„Nu este normal ca, pentru ca să încep anumite acţiuni, să trebuiască să aştept să se convoace un comitet şi comitetul respectiv să dezbată şi să discute, după care să ia o decizie, când totul este atât de evident că trebuie luată decizia asta. Atunci, mai degrabă informezi prim-ministrul, ministrul de Interne şi iei decizia”, a spus Raed Arafat.

 

 

 

Subiecte în articol: Exerciţiul Seism 2018
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri