Jurnalul.ro Ştiri Social FABC: Pacienții oncologici sunt disperați

FABC: Pacienții oncologici sunt disperați

de Monica Cosac    |   

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) solicită autorităților să ia urgent măsuri, astfel încât pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că, pentru aceştia, riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pe pacienţii care astăzi au nevoie de tratament şi diagnostic rapid îi condamnă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitable, al infecţiilor intraspitaliceşti, al mortalităţii materne ridicate, al finanţării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, şi mai nou, are ca patologie asociată COVID -19”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC, într-o scrisoare deschisă. Studii recente arată că pacienţii oncologici infectaţi cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secţia de ATI, ventilaţie mecanică şi deces, comparativ cu pacienţii fără cancer, potrivit FABC.

Tratamentele și investigaţiile specifice sunt amânate, un motiv de disperare în rândul pacienților, întrucât simt că le este luată șansa la supraviețuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătății, în care cancerul apare ca și „comorbiditate”, mai spun reprezentanții pacienților cu cancer.

„Sentimentul de frustrare e similar celui pe care îl trăiește un astmatic sau un pacient infectat cu coronavirus în încercarea eșuată de a trage aer în piept. E aproape imposibil să plângi, pentru că esti conștient că gestul îți va îngreuna și mai mult respirația. Îți vine să vomiți, dar știi că ai șanse să te îneci cu propia vomă și să nu poți respira în continuare. Umbli bezmetic prin cameră, te agăți de orice lucru care îți iese în cale și îți înfigi unghiile cu ură și dor de o gură sănătoasă de aer. Știi că ai șanse să trăiești, însă din cauza pandemiei tot ce ți se spune este să te aștepti. Însă noi nu intenționăm să ne lăsăm pacienții să aștepte și solicităm modificarea legislației pentru a nu periclita rezultatele obținute la pacienții cu cancer în această perioadă de grea încercare pentru societate!”, este doar o parte din mesajul disperat al pacienților cu cancer.


 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri