Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Facem ce facem și tot la Mirel Rădoi ajungem

Facem ce facem și tot la Mirel Rădoi ajungem

de Adi Munteanu    |   

Ratarea calificării la Mondialul din Qatar 2022 părea un final de ciclu, scurt de altfel, la echipa națională. Mirel Rădoi a anunțat că nu vrea să mai continue, că nici soția nu l-ar face să se răzgândească... Și, totuși, cum o facem, cum o învârtim, lista posibililor selecționeri ai tricolorilor tot cu numele lui Rădoi începe. 

 

Teoretic, sunt ultimele 10 zile ale lui Rădoi pe banca naționalei României. Mihai Stoichiță, directorul tehnic al echipelor naționale, spunea că actualul selecționer are contract cu Federația Română de Fotbal până pe 31 noiembrie (sic!), deși luna noiembrie are doar 30 de zile. Fanii naționalei l-au și ironizat pe cel numit „mintea cenușie a FRF” și i-au recomandat lui Stoichiță să prelungească contractul lui Mirel până în noaptea de 30-31 februarie...

 

Gheorghe Hagi n-ar prea veni

 

Variantele cele mai vehiculate în acest moment sunt Gheorghe Hagi și Dan Petrescu. Problemele lor sunt însă legate de echipele de club. Hagi a început un proiect nou la Farul Constanța și în acest moment ar fi un conflict de interese o venire la națională. „Regele” ar trebui să iasă din acționariatul Farului, să găsească un înlocuitor pe măsură ca antrenor al constănțenilor și ar trebui să se detașeze de clubul pe care l-a înființat. O altă problemă este și prezența lui Hagi junior și subiectivismul de care ar putea fi acuzat Hagi senior în alcătuirea primului „11”. O altă problemă a lui Hagi este conflictul pe care-l are cu Răzvan Burleanu și situația tensionată în care se află cu mai mulți șefi ai FRF.

În ceea ce-l privește pe Dan Petrescu, acesta ar accepta în secunda 1 o propunere de la federație. Legat de CFR Cluj printr-un contract pe 3 ani, ar putea fi „furat” prin achitarea unei clauze. Însă „Bursucul” este un antrenor scump. FRF ar trebui să facă un efort financiar foarte mare pentru aducerea lui Petrescu. O altă problemă este aceea că Dan Petrescu nu acceptă niciun fel de imixtiuni și sfaturi în treaba lui. Astfel, Mihai Stoichiță ar cam trebui să rămână șomer sau să se bage pe la echipele de juniori cu propunerile lui. De altfel, chiar Helmuth Duckadam declara că Stoichiță „Lippi” este un fel de Gigi Becali al naționalelor, cel care dictează loturile, schimbările, tactica și se bagă peste antrenori... De altfel, chiar și încă selecționerul Rădoi s-a plâns de indicațiile primite de jucători, peste capul lui, din tribună, din partea aceluiași Mihai Stoichiță.

 

Răgaz, până la primăvară

 

În contextul necalificării nici măcar pentru barajul pentru Campionatul Mondial de Fotbal de anul viitor, FRF ar avea câteva luni să se decidă. Fie să aștepte să vadă în ce condiții ar putea deveni liber Dan Petrescu, fie să reușească să-l convingă pe Rădoi să mai semneze un contract. Deocamdată, declarațiile lui Mirel Rădoi sunt ferme: nu mai vrea... Dar Stoichiță încearcă să-l facă să se răzgândească. A mobilizat chiar și jucătorii, în frunte cu căpitanul Chiricheș, să-l roage frumos pe Mirel să mai rămână... Pe de altă parte, Răzvan Burleanu așteaptă la două capete. În primul rând așteaptă ca pauza de iarnă să fie un sfetnic bun și Rădoi să revină la sentimente mai bune. Apoi, Burleanu mai așteaptă și clarificarea situației de la CFR Cluj, club în pericol să intre din nou în insolvență, scenariu care l-ar elibera de Dan Petrescu de obligațiile din Gruia și ar veni gratis la națională. Răgazul oferit de aceste luni de inactivitate pentru selecționata României ar putea aduce și alte situații pe care le așteaptă. Cum niciun antrenor nu este bătut în cuie la echipele de club, până în luna martie mai pot apărea antrenori liberi de contract ca variante acceptabile pentru națională: Olăroiu, Bölöni, Răzvan Lucescu sau chiar Mircea Lucescu. Până atunci, Burleanu poate declara că face și economie la bugetul FRF, neavând de achitat salarii pentru stafful tehnic al primei echipe pentru jumătate de an, asta însemnând câteva sute de mii de euro.

 

De ce tot cu Rădoi?

 

Surse din FRF ne-au spus că principala dorință a șefilor de la Casa Fotbalului este să-l convingă pe Rădoi să mai preia un mandat: „Ar fi cea mai bună alegere. Trebuie doar să mai insistăm. Jucătorii îl vor tot pe Mirel. Părerea generală în Federație este că a început o treabă care are viitor, echipa a început să se cristalizeze după experimentele făcute și după întinerirea echipei. Un antrenor ca Dan Petrescu ar schimba din temelii totul, se ia de la cap, vine cu alte experimente, ar cere timp...”, ne-au spus sursele.

 

Variante la îndemână: Mutu, Dică și Edi Iordănescu

 

Burleanu ar dori o continuitate pe banca naționalei. Este cunoscut că șeful FRF are o slăbiciune pentru Adrian Mutu și i-ar încredința conducerea echipei mari, chiar dacă rezultatele „Briliantului” din ultima vreme n-au fost spectaculoase. Nicolae Dică ar prezenta avantajul că a fost secundul lui Rădoi, a colaborat foarte bine cu acesta și i-ar putea continua treaba. De asemenea, și numele lui Edi Iordănescu a început să fie vehiculat ca posibil înlocuitor, mai ales că Burleanu ar dori selecționeri din noul val, apăruți după „Generația de Aur”, cu care este în conflict.

 

„Așteptăm tragerea la sorți pentru grupele din Liga Națiunilor”

 

Scutiți de meciurile de baraj din martie pentru CM 2022, primele meciuri oficiale ale României vor avea loc în luna iunie a anului viitor, în Liga Națiunilor, unde echipa noastră face parte din liga a doua valorică. Cele patru urne de la tragerea la sorți de pe 16 decembrie sunt următoarele. Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia, Islanda; Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia; Urna 3: România, Israel, Serbia și Irlanda; Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia. Obiectivul este câștigarea grupei și promovarea în Liga A. Privind lista posibililor adversari, am putea avea o grupă extrem de dificilă cu Ucraina, Rusia și Slovenia, sau una accesibilă cu Islanda, Finlanda și Armenia. De asemenea, câștigarea grupei sau locul 2 oferă încă o șansă de calificare pentru următorul Campionat European, din 2024, din Germania, unde vor participa 24 de echipe. „Așteptăm tragerea la sorți pentru grupele Ligii Națiunilor din decembrie. În funcție de componența grupei în care vom fi repartizați ne vom orienta și pentru viitorul selecționer. Una este să ai Ucraina sau Rusia ca adversare, alta este să ai în grupă Suedia și Norvegia. Noul antrenor trebuie să știe cu cine ne batem. Sunt șase meciuri. Patru în iunie, înghesuite în intervalul a 12 zile și două în septembrie, la trei zile unul de celălalt. În funcție de cu cine vom pica în grupă vom face un program și o strategie. Până în vară vom organiza și două meciuri amicale, prin martie, și până atunci trebuie să știm cu cine mergem în acest nou proiect”, ne-au mai spus sursele noastre din FRF.

 

Rednic se autopropune selecționer

 

Implicat în proiectul de salvare de la Dinamo, Mircea Rednic s-a autopropus la națională: „Prea mulți steliști au fost pe banca naționalei. Să mai vină și de la Dinamo selecționeri. Sau să facem prin rotație. Șase luni un stelist, șase luni un dinamovist. Începe Dan Petrescu și pentru restul anului pot completa eu”, a spus Rednic după un meci de pregătire al echipei de club, la Ploiești. „Dan Petrescu este antrenor de rezultate. La națională nu se fac proiecte, se cer rezultate”, a mai spus acesta, făcând aluzie la declarațiile lui Hagi, care cerea un proiect pe termen lung la echipa reprezentativă.

 

Calendarul naționalei în 2022 

24 martie meci amical

28 martie meci amical

2 iunie meci în Liga Naţiunilor

5 iunie meci în Liga Naţiunilor

8 iunie meci în Liga Naţiunilor

12 iunie meci în Liga Naţiunilor

22 septembrie meci în Liga Naţiunilor

25 septembrie meci în Liga Naţiunilor

 

În Liga Națiunilor ne putem întâlni din nou cu Suedia, Norvegia, Albania, Armenia sau Islanda, echipe care ne-au făcut multe probleme în ultimii ani.

 

 Pe 16 decembrie, naționala noastră își află adversarii din ediția 2022 a Ligii Națiunilor, care ne poate califica la Euro 2024.

Subiecte în articol: mirel rădoi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri