Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Factorii care favorizează apariția demenței. Cum putem preveni boala Alzheimer

Factorii care favorizează apariția demenței. Cum putem preveni boala Alzheimer

de Redacția Jurnalul    |   

Demența este o afecțiune care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă. Există însă factori care o favorizează dar și care scad riscurile de apariție

Singurătatea și nopțile nedormite pot duce la demență. Ce trebuie să schimbăm în viața noastră pentru a preveni "boala bătrânilor"

Probabilitatea de apariție a acesteia scade cu 40% dacă dormim 8 ore pe noapte, mergem în fiecare zi 10.000 de pași, reducem consumul de alcoo, socializăm.  Totodată, trebuie să evităm alimentele cu conținut ridicat de grăsimi. 

Boala afectează serios viața pacientului dar și a familiei deoarece devine incapabil să se mai hrănească singur, comunică greu, are pierderi de memorie. 

Există mai multe medicamente noi pentru Alzheimer, una dintre cele mai comune forme de demență dar sunt eficiente doar pentru persoanele aflate în stadii incipiente.

Factorii care favorizează apariția demenței

- sedentarismul și lipsa de mișcare

- consumul excesiv de alcool

- puține ore de somn

- izolarea socială

- pierderea auzului

- lipsa activităților intelectuale și a preocupărilor creative care stimulează creierul

- dietă inadecvată, săracă în nutrienți

- hipertensiune

- obezitate

- diabet

- leziuni cerebrale

- fumat

- depresie

- poluare

Primele semne de boală

"Rezerva cognitivă", despre care se zice că se epuizează atunci când se instalează demența, este capacitatea creierului de a rezista la leziuni sau boli neurodegenerative. Dacă există o pierdere de țesut sau funcțională într-o parte a creierului, alte celule ale creierului (neuroni) lucrează mai mult pentru a compensa. Aceasta înseamnă că experiențele și activitățile de-a lungul vieții creează o barieră împotriva daunelor cauzate de boli și îmbătrânire.

Neuroplasticitatea este capacitatea uimitoare a creierului de a se adapta, de a învăța și de a se recupera după leziuni. Principala concluzie este că neuroplasticitatea se poate întâmpla la orice moment și la orice vârstă, ceea ce înseamnă că învățarea și activitățile ar trebui să fie pe tot parcursul vieții.

Mulți dintre factorii de risc legați de demență funcționează probabil în combinație, motiv pentru care o abordare generală a stilului de viață este crucială. De exemplu, studiile au arătat că exercițiile fizice, angajamentul cognitiv și social îți stimulează creierul și își mențin plasticitatea prin dezvoltarea de noi conexiuni neuronale și construirea rezervei cognitive.

Mecanismul din spatele acestui lucru este o combinație de factori: creșterea oxigenului și a fluxului sanguin către creier, stimularea factorilor de creștere care mențin neuronii sănătoși și reducerea inflamației.

Este adevărat și contrariul. Somnul deficitar, dieta, izolarea socială și depresia netratată sunt legate de scăderea rezervei cognitive.

Același raționament se aplică și pierderii auzului, un factor de risc emergent cheie pentru demență. Pe măsură ce auzul unei persoane scade, poate fi dificil să se implice social cu ceilalți, ceea ce duce la o pierdere a inputului senzorial. Creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a compensa acest lucru, reducându-și rezerva cognitivă și lăsându-l mai puțin capabil să reziste la demență.

Răspunsurile la stres și inflamația sunt răspunsul complex al organismului la răni. Inflamația este o componentă importantă a sistemului imunitar al organismului, ajutând la apărarea împotriva amenințărilor și la repararea daunelor la nivel de țesut. În timp ce inflamația pe termen scurt este un răspuns natural și bun, inflamația cronică sau prelungită perturbă funcționarea normală și provoacă leziuni celulelor creierului.

Demență și depresie

Unul dintre punctele comune dintre demență și depresia netratată este procesul inflamator. Expunerea prelungită la hormonii de stres poate duce la inflamație cronică. Hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, fumatul și poluarea aerului sunt, de asemenea, asociate cu inflamația cronică și stresul, care pot deteriora vasele de sânge și neuronii din creier.

Izolarea socială este legată de inflamație, potrivit studiilor de specialitate. După cum am aflat în timpul pandemiei de COVID-19, creierul este conectat să răspundă la angajamentul social ca mijloc de legătură și de sprijin emoțional, în special în perioadele de suferință.

Studiile arată că mai mult de unul din trei canadieni se simt izolați. Lipsa conexiunii sociale și singurătatea pot declanșa răspunsul la stres al organismului și schimbări neuroendocrine, iar expunerea prelungită la acest proces inflamator poate afecta creierul.

Câțiva dintre acești factori de risc și căile lor biologice se referă la mai multe boli cronice. Dovezile acumulate de zeci de ani de cercetare susțin conceptul „ceea ce este bun pentru inima ta este bun pentru cap”.

Aceasta înseamnă că aducerea unor schimbări pozitive în stilul de viață nu numai că reduce riscul de demență, ci și riscul de diabet, hipertensiune arterială și probleme cardiace. Acest lucru evidențiază natura complexă a demenței, dar oferă și o strategie pentru a face față problemelor multiple de sănătate care pot apărea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, potrivit dcnews.ro.

Subiecte în articol: alzheimer demenţa singuratate insomnii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri