Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Factura se plăteşte greu, deşi atârnă uşor

Factura se plăteşte greu, deşi atârnă uşor

de Valentin Gros    |   

Românii întâmpină mari dificultăţi la achitarea facturilor, comparativ cu locuitorii din celelalte state europene. Totuşi, noi rămânem, după plată, cu o mai mare parte din venituri, aceasta însă în condiţiile în care câştigăm puţin. De asemenea, suntem codaşi la strângerea de „bani albi pentru zile negre”. În schimb, la fel ca majoritatea esticilor, stăm bine la faptul că ne împrumutăm puţin pentru utilităţi.

 

O mare parte dintre consumatorii români (29% faţă de media UE de 15%) rămâne cu peste 50% din salariu pentru alte cheltuieli, după achitarea facturilor, după cum relevă un studiu realizat de compania de credit management Intrum. Totuşi, ne situăm pe ultimele poziții ale clasamentului spaţiului comunitar, atunci când este măsurată capacitatea de plată. După achitarea facturilor, 41% din cei intervievați nu mai au suficienți bani pentru plata cheltuielilor lunare. Aceasta în condiţiile în care veniturile noastre sunt modeste. Economia României a crescut rapid anul trecut, înregistrând o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,1%. Însă PIB-ul pe cap de locuitor se află la o cotă scăzută, având valoarea de 10.400 euro în 2018, de circa trei ori mai mic decât media UE, de 30.900 euro, precizează autorii studiului.

 

Nemţii, cei mai capabili

Primele locuri în topul capacităţii de achitare sunt Germania, Danemarca, Austria, Norvegia, Suedia. Principalul motiv al încrederii consumatorilor germani în capacitatea de a plăti facturile la timp se datorează veniturilor ridicate. Aproximativ 75% din consumatorii germani au achitat la timp facturile, media Europei fiind de 65%.

 

Libertatea de credit

 

Interesante sunt rezultatele de la criteriul „libertatea de credit”, care măsoară amploarea cu care consumatorii se împrumută pentru plata facturilor precum și nivelul împrumuturilor în raport cu venitul lunar. Din acest punct de vedere, România se află pe locul 6, fiind întrecută numai de ţări estice: Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Slovacia.

Statele din coada acestui clasament (Danemarca, Olanda, Norvegia) sunt acelea care punctează mai bine în ierarhia posibilităţii de a plăti. „Motivul principal este gradul ridicat de îndatorare pe care consumatorii acestor țări îl au”, comentează specialiştii de la Intrum.  

Raportul European al Plăților Consumatorilor 2019 este bazat pe date extrase din răspunsurile a 24.004 consumatori din 24 de țări din Europa.

 

Suedezii, grijulii cu viitorul lor

România ocupă locul penultim, depăşind doar Grecia, la capitolul „economisire pentru viitor”, noţiune ce defineşte nivelul economiilor pe care consumatorii sunt dispuși să le facă în fiecare lună, alături de capacitatea de a economisi pentru un eveniment neprevăzut și de rata brută de economisire a gospodăriei (economiile brute, raportate la venitul brut). Aici pe primele locuri se situează Suedia, Elveţia, Germania, Olanda, Austria.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri