Trimis în judecată, alături de fostul procuror al DIICOT, Alina Bica, pentru complicitate la abuz în serviciu, fostul lider al PDL, Adriean Videanu, s-a conectat, prin intermediul companiei Titan Mar SA, la lucrările de construcţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon. În ciuda faptului că acuzaţiile din dosarul penal respectiv sunt tocmai acelea că un pachet de 50 la sută din acţiunile deţinute de Adriean Videanu la Titan Mar SA au fost scoase ilegal de sub sechestrul penal instituit, sub pretextul că nu-i mai aparţin lui, fostul lider democrat-liberal a garantat un împrumut pe care societatea urmează să-l contracteze de la BCR pentru finanţarea contractului încheiat cu asocierea constructorilor care au câştigat licitaţia organizată de Metrorex pentru metroul din Drumul Taberei. Toate aceste operaţiuni au fost decise la începutul lunii iunie a acestui an, în plină cercetare judecătorească a dosarului trimis în instanţă de procurorii anticorupţie încă din luna februarie a anului trecut, şi se află, azi, în derulare.
Conform unei încheieri din data de 6 iunie 2016 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SC Titan Mar SA, unde s-au prezentat deţinătorii tuturor acţiunilor care compun capitalul social şi, sub conducerea Mioriţei Videanu, în calitate de preşedinte al AGA şi de secretar de şedinţă, firma controlată de fostul demnitar PDL a anunţat că intenţionează să acceseze finanţare de la BCR, “pentru a susţine plăţile din cadrul contractului încheiat cu asocierea Astaldi SPA-FCC Construccion SA-UTI Grup SA-Activ Group Management SRL, în proiectul «Magistrala 5, Trosonul 1 - Drumul Taberei-Universitate, Secţiunea 1 Râul Doamnei-Eroilor (PS Operă) şi Tronsonul 2 - Universitate-Pantelimon, Secţiunea 1 Staţia Depou şi Ganeria de legătură Valea Ialomiţei»”.
Contract de factoring fără regres
Se înţelege, astfel, din acest document, faptul că firma controlată de famlia Videanu a subcontractat o parte din lucrările aferente construcţiei liniei de metrou din Drumul Taberei. Tot în data de 6 iunie 2016, acţionarii au hotărât că Titan Mar urmează să contracteze un produs de “factoring fără regres” de la BCR SA, în baza unui contract de factoring care va fi încheiat de către Titan Mar (în calitate de aderent) şi BCR (în calitate de factor), “indiferent de suma plafonului de finanţare şi/sau a plafonului de acoperire a riscului de neplată”.
În termeni de specialitate, contractul de factoring reprezintă contractul încheiat între o parte (numită aderent) furnizoare de mărfuri sau prestatoare de servicii şi o societate bancară (denumită factor), prin care aceasta din urmă asigură finanţarea, urmărirea creanţelor şi prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedează finanţatorului, cu titlu de vânzare, creanţele născute din furnizarea de bunuri sau din prestarea de servicii către terţi.
În ceea ce priveşte “factoringul fără regres”, acesta reprezintă acea formă de factoring care se caracterizează prin dobândirea de către factor (în cazul de faţă BCR) a creanţelor transferate cu riscul de neplată sau al insolvabilităţii debitorului cedent. Astfel, dacă debitorul cedent, la scadenţă, refuză plata creanţelor, factorul (banca) nu se mai poate îndrepta împotriva aderentului (în cazul de faţă Titan Mar SA) pentru recuperarea sumelor plătite cu titlu de preţ al facturilor.
Videanu va garanta personal împrumutul
Suma pe care Titan Mar intenţionează să o contracteze, cu titlu de împrumut, de la BCR, prin mecanismul descris anterior, va fi de maximum 578.300 de euro, creditul urmând a fi garantat cu ipotecă asupra oricărui cont prezent şi viitor al societăţii deschis la această bancă, iar, în cazul creanţelor girate cu bilete la ordin, Titan Mar va gira, la rândul ei, aceste bilete la ordin în favoarea băncii. De asemenea, Titan Mar va mai depune drept garanţie două contracte comerciale încheiate în 18 şi 29 februarie 2016, dar şi stocurile de materii prime, materiale şi mărfuri depozitate la Chiajna şi la depozitul din Şoseaua Bucureşti-Piteşti.
O altă garanţie depusă sunt două contracte de fidejusiune semnate de Adriean Videanu şi de Mioriţa Videanu. Mergând din nou la dicţionarul termenilor de specialitate, aflăm că “fidejusiunea” este o formă de contract prin care o persoană (în cazul de faţă Adriean Videanu) se angajează să execute obligaţia asumată de o altă persoană, denumită debitor principal (în cazul nostru Titan Mar SA), faţă de creditorii acesteia (BCR). Fidejusiunea ia naştere prin încheierea unui contract între persoana care îşi asumă aceste obligaţii şi creditor, chiar şi fără acordul sau ştiinţa debitorului principal. Această informaţie vine să întărească şi mai mult acuzaţiile pe care procurorii i le-au adus lui Adriean Videanu în dosarul în care fostul lider PDL a şi fost arestat, în 2015, şi trimis în judecată, împreună cu fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica.
Trimis în judecată în legătură cu acţiunile de la Titan Mar
Astfel, dosarul penal la care facem trimitere a fost instrumentat de DNA şi a fost înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în data de 25 februarie 2015, cu Adriean Videanu în calitate de acţionar al Titan Mar SA, la data faptelor, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. Inculpatul principal al acestei speţe este Alina Bica, la data faptelor având calitatea de procuror-şef al DIICOT, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.
Din rechizitoriu, reiese faptul că cele 80 de acţiuni (jumătate din totalul celor 160 existente) pe care Adriean Videanu le deţinea la Titan Mar SA fuseseră puse sub sechestru penal, în dosarul “Romgaz – Interagro”, instrumentat de DIICOT, în care prejudiciul calculat de anchetatori s-ar ridica la 11 milioane de dolari. DNA susţine, în actul de sesizare a instanţei, că, în calitate de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica a soluţionat favorabil o cerere formulată de Adriean Videanu şi a dispus, printr-o ordonanţă, ridicarea sechestrului asigurător de pe cele 80 de acţiuni, cu toate că soluţionarea unei astfel de cereri era de competenţa unei instanţe de judecată, şi nu a procurorului-şef DIICOT.
În acest mod, spun procurorii, Alina Bica i-a facilitat lui Adriean Videanu reintroducerea în circuitul economic a acţiunilor Titan Mar SA, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerii de la recuperarea prejudiciului, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.
Interesant, în raport cu informaţiile prezentate, referitoare la contractul de fidejusiune prin care Adriean Videanu şi-a angajat răspunderea, în 2016, în numele Titan Mar, în relaţia cu BCR, este şi faptul că, la cererea de ridicare a sechestrului, acesta a depus înscrisuri cuprinzând date şi informaţii conform cărora nu mai deţinea acţiunile încă din anul 2012. Această împrejurare, concluzionează DNA, nu este reală.
La fel de interesant este şi faptul că acţiunile care fac obiectul acuzării au rămas nesechestrate, singura măsură asigurătorie instituită de DNA împotriva lui Adriean Videanu, la momentul trimiterii lui în judecată, fiind instituirea unui sechestru asupra unui teren de 4.425 metri pătraţi, pe care se află “mausoleul” familiei Videanu, situat în Snagov, judeţul Ilfov.
Contractul pentru metroul din Drumul Taberei
Suma de 578.300 de euro, pe care Titan Mar SA urmează să o contracteze de la BCR, va fi utilizată, aşadar, pentru finanţarea unui contract încheiat de firma controlată de familia Videanu şi grupul de societăţi care a primit de la Metrorex contractul de execuţie a lucrărilor de rulare, şina a III-a şi fir aerian de contact la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon. În data de 8 iulie 2015, când problemele lui Adriean Videanu păreau a fi extrem de încurcate, din punct de vedere penal, Metrorex a atribuit asocierii formate din Astaldi SPA, FCC Construccion SA, UTI Group SA şi Activ Group Management SRL un contract în valoare de 793.388.105,79 lei fără TVA. Conform caietului de sarcini, un procent de 11% din acest contract putea fi subcontractat. Astfel, 6,72 % putea fi subcontractat pentru realizarea de instalaţii de transport local, iar 4,51% pentru echipamente şi lucrări de taxare.
Împrumutul este girat, anul acesta, inclusiv cu un contract de fidejusiune, semnat de însuşi Adriean Videanu. Asta, în ciuda faptului că fostul lider PDL i-a cerut Alinei Bica ridicarea sechestrului de pe acţiunile Titan Mar, spunând că nu îi mai aparţin şi că nu mai are nicio legătură cu societatea în cauză încă din anul 2013.
Cum s-a oprit CNADNR în gardul de pe Şoseaua de Centură
Oana Stancu Zamfir a prezentat, vineri. în cadrul emisiunii “Exces de Putere”, de la Antena 3, faptul că fostul primar PDL al Capitalei, Adriean Videanu, a pierdut un război pe care îl purta cu CNADNR, referitor la exproprierea unui gard al Titan Mar ce a blocat, practic, lucrările de modernizare a centurii rutiere a Capitalei. La începutul acestei luni, Ministerul Transporturilor a eliberat autorizaţia de construcţie pentru continuarea lucrărlor pe secţiunea dintre Autostrada A1 şi pasajul Chitila, inclusiv pe porţiunile de teren ce au făcut obiectul exproprierilor. Unul dintre expropriaţii care s-au opus acestor lucrări este chiar societatea Titan Mar SA, chiar şi după ce CNADNR a virat în conturile societăţii banii de despăgubiri. Inconvenientul îl reprezintă gardul care înconjoară fabrica lui Videanu. Potrivit presei centrale, autorizaţia de construire emisă de Ministerul Transporturilor prevede executarea unor lucrări pe o lungime de 8,6 km, constând în lărgirea la patru benzi a şoselei de centură, amenajarea a trei intersecţii şi mutarea reţelelor de utilităţi, de scurgere a apelor pluviale, de protecţie a circulaţiei şi de protecţie a mediului. Cheltuielile cu acest proiect se ridică la aproximativ 10 milioane de lei, iar termenul de finalizare al lucrărilor este estimat pentru sfârşitul anului curent.
Ex-liderul PDL a refuzat banii şi a cerut un teren la schimb
Povestea dintre Titan Mar şi CNADNR durează de aproximativ trei ani, când compania de drumuri a anunţat exproprierea mai multor terenuri care se aflau pe raza planului de construcţie şi modernizare a Centurii Capitalei. CNADNR a plătit Academiei Agricole Gheorghe Ionescu Siseşti, în 2013, 16,3 milioane de euro pentru exproprierea unui teren de 7.000 metri pătraţi. Alţi proprietari despăgubiţi pentru aceste lucrări sunt doi foşti miniştri. Este vorba despre Daniel Dăianu şi Dan Ioan Popescu.
Titan Mar, firma controlată de Adriean Videanu, a refuzat banii. Însuşi Videanu declara, la vremea respectivă, că, “pentru a evita orice suspiciune, dat fiind faptul că expropriatorul este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, are nişte terenuri în vecinătate, eu am cerut să îmi dea un teren în echivalent. Eu le dau 1.572 metri pătraţi, alături să îmi dea alţi 1.572 metri pătraţi”.
CNADNR avea nevoie de o suprafaţă de 1.532 de metri pătraţi din proprietatea companiei lui Adriean Videanu pentru a putea continua lucrările de modernizare a Centurii Bucureştiului, statul fiind dispus să-l despăgubească pe fostul ministru PD cu suma de 500.000 de lei. Titan Mar deţine în zona vizată de exproprierile CNADNR peste 8,1 hectare de teren.
Copiii, plasaţi strategic în CA-urile Marmosim şi Titan Mar
Anul trecut, “Jurnalul Naţional” a dezvălui faptul că Adriean Videanu şi-a plasat copiii în afacerile familiei. Adriean şi Mioriţa Videanu au împreună doi copii. O fată, Diana Alexandra, în vârstă de 24 de ani, şi un băiat, Andrei Valentin, în vârstă de 26 de ani. Atât fata, cât şi băiatul fostului ministru al Partidului Democrat Liberal au fost introduşi în cele două companii care au adus prosperitatea familiei Videanu. În 31 ianuarie 2014, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Mioriţa Videanu l-a numit pe Andrei Valentin Videanu în Consiliul de Administraţie al SC Marmosim SA, cu o indemnizaţie lunară de 2.000 de lei. Tot atunci, însuşi milionarul în euro Adriean Videanu, care ocupa funcţia de administrator neexecutiv al Marmosim, primea o indemnizaţie lunară egală cu cea a fiului său.
Cu o lună înainte, în noiembrie 2014, aceeaşi Mioriţa Videanu a numit-o pe fiica familiei, Diana Alexandra Videanu, în Consiliul de Administraţie al celei de-a doua companii, Titan Mar SA.
Fiul, implicat în afaceri cu deşeuri radioactive
Fiul lui Adriean Videanu a fost, însă, plasat şi în alte afaceri, alături de fiul lui Dumitru Creştin, fratele lui Vasile şi Ioan Creştin, ultimii doi fiind implicaţi în “Dosarul Bancherilor”. Ziarul nostru a dezvăluit în exclusivitate faptul că Andrei Valentin Videanu este asconait în SC Rom Easte Solutions SRL, care se ocupă cu recuperarea materialelor reciclabile. Înfiinţată în 2011, de un anume Vlad Ionuţ Oancea, societatea este vândută un an mai târziu către trei tineri: Andrei Valentin Videanu, Vasile Teodor Creştin şi Theodora Iulia Florescu.
În 2012, cei trei decid să primească în acţionariatul companiei firma SC Iberia Renovables SRL, controlată de Lucian Zlate şi care derulează afaceri în domeniul energiei. La sfârşitul anului 2012, fiul lui Videanu părăseşte societatea Rom Waste Solutions SRL, pentru ca, în 2013, aceeaşi firmă să fie reînfiinţată, cu acelaşi cod unic de identificare şi cu acelaşi acţionariat, cu sediul pe Şoseaua de Centură, pe raza localităţii Chiajna, adică în zona în care Titan Mar deţine în proprietate suprafeţe importante de teren.
Patru zile de arest în dosarul ridicării sechestrului de pe acţiuni
În dosarul în care a fost pus sub acuzare, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Adriean Videanu a executat patru zile de arest preventiv. Introdus, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2015, în arestul Poliţiei Capitalei, fostul lider democrat-liberal a fost eliberat, sub control judiciar, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în seara zilei de 4 februarie. În acest interval de timp, maşina soţiei lui Adriean Videanu, Mioriţa Videanu, a fost surprinsă în timp ce intra în curtea Vilei Lac 3, locaţie încă ocupată, la acel moment, de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.