Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fasolea și soia (fermentate) topesc grăsimea nocivă

Fasolea și soia (fermentate) topesc grăsimea nocivă

de Florian Saiu    |   

Atât fasolea-pastă fermentată, cât și soia păstrată astfel conțin din belșug compușii bioactivi genisteină și daidzeină, cruciali în combaterea celulelor adipoase, dar și în procesul de activare a mecanismelor de apărare a sănătății.

Ardeiul iute din pasta de fasole/soia, care însoțește de cele mai multe ori acest produs conservat, conține, la rândul lui, capsaicină și capsinoide, arme puternice în topirea efectivă a grăsimilor. „Deoarece sunt produse fermentate, acestea devin automat și alimente probiotice”, remarca Dr. William W. Li în volumul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Mai limpede: „Ceea ce înseamnă că ele conțin bacterii benefice care contribuie la sănătatea intestinală și ajută la scăderea inflamațiilor intestinale”.

Studii științifice

Pe larg: „Studiile de laborator au arătat că gochujang (denumirea pastelor de fasole/soia fermentată în Asia) - crește numărul de Akkermansia mucinophila, bacteriile asociate cu un corp suplu, un metabolism sănătos și imunitate care poate combate cancerul”. Poate pasta gochujang combate și grăsimea corporală nocivă? Dr. William W. Li: „Cercetătorii de la Universitatea Națională Jeonbuk din Coreea, de pildă, au studiat 53 de femei și bărbați sănătoși, cu vârste între 19 și 65 de ani, care se aflau la extremitatea superioară a greutății corporale normale, nu erau deci supraponderali. Jumătate dintre participanți a primit echivalentul a două linguri și jumătate de gochujang, cantitatea consumată de obicei zilnic de cineva care locuiește în Coreea”.

Demonstrații

Tot aici: „Pasta a fost administrată sub forma unei capsule asemănătoare unui supliment, care trebuia luată zilnic timp de 12 săptămâni. Cealaltă jumătate dintre participanți a primit o capsulă placebo care conținea pudră de legume cu același număr de calorii. Ambele grupuri au fost instruite să își continue dieta și stilul de viață obișnuit. S-au realizat măsurători corporale și teste de sânge. O analiză CT a fost realizată la începutul și la sfârșitul studiului pentru a se măsura grăsimea corporală. După 12 săptămâni, consumatorii de gochujang au pierdut în medie șase procente din grăsimea viscerală. În schimb, cei din grupul placebo nu au pierdut grăsime deloc. Markerii lipidelor din sânge s-au îmbunătățit și ei la consumatorii de gochujang, cu o scădere de 18% a valorilor trigliceridelor din plasmă. În schimb, grupul placebo a observat o creștere de 13% a valorilor trigliceridelor”.

Recomandări 

În încheiere, câteva ponturi: „Există numeroase variante comerciale ale pastei de fasole fermentată, care pot satisface orice gust, fiecare cu combinații ușor diferite de condimente și grad de iuțeală diferit. Pentru a găsi cea mai bună variantă pentru tine, trebuie pur și simplu să guști câteva tipuri de pastă și să o identifici pe cea care îți place. Nu ai nevoie decât de o cantitate mică de gochujang pentru orice fel de mâncare, așa că, odată borcanul deschis, închide-l ermetic și păstrează-l în frigider, unde va rezista câteva luni”.

„Studiile de laborator au demonstrat că pasta de fasole/soia fermentată crește numărul de Akkermansia mucinophila, bacteriile asociate cu un corp suplu, un metabolism sănătos și imunitate care poate combate cancerul”, Dr. William W. Li

Gochujang este denumirea asiatică a pastei de fasole/soia fermentată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: fasole soia grasime nociva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri