Jurnalul.ro Cultură Film „FATIMA” Premieră Mondială la IDFA, Youth Documentary Competition

„FATIMA” Premieră Mondială la IDFA, Youth Documentary Competition

de Magdalena Popa Buluc    |   

Premieră mondială la IDFA (International Documentary Film Festival of Amsterdam) - Youth Documentary Competition: FATIMA, lungmetraj documentar de LUCIA CHICOȘ & ALEXANDRA DIACONU.

Lungmetrajul documentar de debut a fost realizat în cadrul atelierului "Fă un film cu un refugiat" organizat de către ONE WORLD ROMANIA cu sprijinul financiar al UNHCR (Europa și România) și în parteneriat cu UNATC (România).

Regizoarele Lucia Chicoș și Alexandra Diaconu aduc un lungmetraj stilistic transgresiv, povestit din perspectiva unei migrante afgane de 18 ani care trăiește la București.

 

ONE WORLD ROMANIA - Laura Orlescu, Vanina Vignal, Andrei Rus

UNHCR - Zoran Stevanovic, Gabriela Leu

UNATC - Doru Nițescu

Tutori - Vanina Vignal, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic

 

Proiecțiile

marți 15 Nov - 13h - Pathé city 4 - Press & Industry

joi 17 Nov - 16h15 - Tuschinski 6 - Public - PREMIERA MONDIALA

vineri 18 Nov - 17h - Kriterion 1 - Public

sâmbătă 19 Nov - 21h30 - Rialto De Pijp: Bovenzaal - Public

duminică 20 Nov - 10h45 - Munt 9 – Public

 

Atelierul FĂ UN FILM CU UN REFUGIAT

Acest proiect pilot a fost realizat în perioada 2019-2021 cu sprijin financiar din partea UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați (Gabriela Leu & Zoran Stevanovic) și în parteneriat cu UNATC - Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (Doru Nițescu), PERIPHERIE centre de création cinématographique (Agnès Jahier) in Paris. One World Romania a fost coordonatorul general (Laura Orlescu, Vanina Vignal).

Scopul proiectului a fost de a oferi mentorat artistic și sprijin în producție studenților de film de la UNATC pentru dezvoltarea de filme creative cu refugiați. Accentul s-a pus pe aducerea studenților mai aproape de comunitatea refugiaților din România și încurajarea acestora să lucreze împreună, să parcurgă împreună întregul proces artistic și să creeze filme despre călătoria lor și, în cele din urmă, despre dificultățile și bucuriile refugiaților în a lua viața de la capăt într-o țară nouă.

16 studenți de film au fost selectați pentru a participa la proiect și au fost împărțiți în mai multe echipe de lucru, combinând abilități diverse în regie, montaj, sunet și cinematografie în fiecare echipă: Lucia Chicoș, Alexandra Diaconu, Teona Galgoțiu, Bogdan Balla, Andreea Chiper, Paul Chirilă, Gabriel Durlan, Ioana Iordache, Teodora Leu, Ilinca Miroșanu, Ștefan Pârlog, Letiția Popa, Ana Preda, Codrin Vasile, Andrei Lăcraru și Cristina Popa. Au fost realizate 5 filme care urmăresc viețile lui Ammar din Siria, Z. din Siria, Amer Abdo din Siria (interpretat de Osama Dabbour), Aime din Congo și Fatima din Afganistan.

 

Mentorii care i-au ghidat îndeaproape pe studenți timp de aproape doi ani au fost cineastele Vanina Vignal, Adina Pintilie și Ivana Mladenović. Pe durata proiectului, studenții au avut parte de un atelier intensiv de explorare cu privire la diversele abordări artistice ale filmului documentar și a modelelor hibrid de la granița dintre  ficțiune și documentar; au primit informații despre comunitatea refugiaților din România și procesul legal; au participat la numeroase sesiuni de lucru individuale cu mentorii; au primit mici bugete de producție și sprijin pentru dezvoltarea filmelor; au participat la un masterclass special în regie și montaj susținut de cineaștii francezi Alexandra Mélot și Guillaume Massart, uneia dintre echipe i s-a oferit o rezidență de montaj de o lună la Paris cu PERIPHERIE centre de création cinématographique; au primit sprijin pentru înscrierea filmelor la festivaluri internaționale și, nu în ultimul rând, promovarea de către OWR, UNATC, PERIPHERIE și UNHCR a filmelor prin intermediul propriilor rețele de distribuție.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri