Dezamăgire mare pentru suporterii FCSB, care deja visau, după meciul tur de la Praga cu Sparta, la confruntări cu Real Madrid, Bayern sau Manchester City, iar patronul contabiliza banii care vor veni din Champions League. „Am jucat bine la Praga. Bine, nici ei nu sunt o echipă de speriat. Nici în 1.000 de ani nu ne pot bate acasă”, spunea patronul Gigi Becali în urmă cu o săptămână, programându-și chiar și o călătorie la mănăstirile din Grecia în perspectiva play-off-ului de Liga Campionilor cu echipa lui Răzvan Lucescu, PAOK Salonic. A venit însă returul cu Sparta Praga de la București, iar scorul de 3-0 de la pauză cu cehii ne-a arătat clar că nu avem ce căuta în Liga Campionilor. Nici Sparta nu a arătat ca o echipă de „masa bogaților”, însă ne-a arătat că fotbalul românesc este mult mai jos.
A venit Tănase, dar pleacă Olaru
După Florinel Coman, cel mai bun jucător al echipei în ultimii ani, plecat în Qatar imediat după EURO 2024, FCSB rămâne și fără Darius Olaru, și el un artizan al titlului de campioană câștigat sezonul trecut. Destinația ar fi, conform spuselor patronului, PSV Eindhoven, pentru 6 milioane de euro. Dar există și varianta unui club din zona Golfului, pe o sumă „ceva mai mică”. Astfel, echipa va trebui să joace fără cei mai buni fotbaliști pe care i-a avut în lot în ultimii ani. „Nu-mi pasă, fac o echipă puternică cu ce am și mai aduc un atacant. A revenit și Tănase. Ce puteam să mai storc de la Coman și Olaru? Au dat tot din ei. Eu vreau mai mult decât au dat ei. Să vedem cum e Olaru. Eu vreau să-l am cu austriecii, să ne ajute cu Europa League, dar dacă negocierile decurg mai repede, îl dau înainte de meciurile cu austriecii. Pe mine doar Champions League mă interesează. Că de acolo vin bani mulți. Vin și de la celelalte două bani. Dar mult mai puțin. Glorie? Ce glorie? Bani vreau”, a declarat patronul FCSB la Palat.
Suporterii sunt însă nemulțumiți de plecarea lui Olaru. „Fără Olaru nu luăm nici titlul, nu facem nimic nici în cupele europene. Ar trebui păstrat Olaru. Ștefănescu și Popa nu s-au acomodat la echipă, Tănase n-a mai jucat de ceva vreme, Șut nu mai este cel de anul trecut... Cu echipa asta nu facem mare lucru”, au scris aceștia pe rețelele de socializare. Mesajul fanilor a primit însă un răspuns tăios de la patron. „De când fac eu ce zic suporterii? Să-i plătească ei salariul de 40.000 de euro pe lună lui Olaru. Eu, fără Champions League nu mai plătesc salarii de 40.000. Maximum 15-20.000. Atât”, a replicat Becali.
Corvinul... doar atât a putut
Surpriza anului, câștigătoare a Cupei României, Corvinul Hunedoara a făcut totuși o impresie bună. Nu existau așteptări ca echipa din Liga 2 să ajungă în grupele Europa League sau Conference League. Însă Corvinul și-a depășit mult condiția și a jucat în cupele europene 6 meciuri. Mai mult decât Universitatea Craiova și, de asemenea, nu s-a făcut de râs. Au jucat cu mult curaj și abia în ultimul meci, pe final, au clacat. În rest au avut un bilanț onorabil pentru o echipă din Liga 2 a României, care s-a mai și reînființat acum trei ani, iar anul trecut a promovat în eșalonul secund. Mai mult, scorul aspru din Kazahstan poate fi pus și pe lunga deplasare, de două zile, pentru că trebuia ocolit spațiul aerian al Rusiei.
Pe de altă parte, Corvinul trebuia să-și încheie aventura europeană cât mai repede pentru a-și putea schimba forma juridică în club profesionist, pentru a avea drept de promovare în Liga 1 în sezonul viitor. Deja hunedorenii au trei meciuri amânate și, scriptic, noul Corvinul nu este încă înscris în campionat. FRF a acordat o amânare pentru că echipa era implicată în cupele europene cu vechiul statut, de club de drept public. Totuși, pe principiul „capra vecinului”, mai multe echipe din eșalonul secund vor să conteste chiar la TAS dreptul Corvinului de a promova. Vor, nici mai mult, nici mai puțin, rămânerea hunedorenilor în Liga 2, deoarece până acum sunt trei meciuri amânate, deci „neprezentare” a noului Corvinul, echipă care nu a fost implicată în cupele europene, dar care va intra în legalitate zilele acestea.