Jurnalul.ro Ştiri Observator Fechet, despre ciclonul Ashley: Precipitații de 100 l/ml. Debitul Dunării poate ajunge la 9.500 mc/s

Fechet, despre ciclonul Ashley: Precipitații de 100 l/ml. Debitul Dunării poate ajunge la 9.500 mc/s

de Redacția Jurnalul    |   

Ciclonul Ashley va genera precipitații care pot ajunge în Oltenia și Muntenia la 80-100 l/ml, dar și creșterea debitului Dunării la 9000-9500 mc/s. Pe râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări cod roșu. Mircea Fechet spune că autoritățile sunt pregătite pentru a face față.

„Înainte de ședința de Guvern, am avut o discuție amplă cu colegii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Administrația Națională Apele Române (ANAR), precum și de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), în care am primit ultimele informații legate de situația hidrometeorologică actuală din țară, mai în contextul influenței ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. După cum știți, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creșterea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie și 3 octombrie, vom resimți efectele activității ciclonice în special în sudul și centrul teritoriului, Carpații Meridionali și de Curbură, cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, după ședința de guvern.

El afirmă că îndeosebi în Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.

„Debitele maxime pe Dunăre, la intrarea în țară, se vor situa la valori cuprinse între 7700 și 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile. Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ, se pot înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, care pot aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s. Această creștere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de nivelul actual. În acest context, INHGA estimează riscuri crescute de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, unde ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și chiar roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor”, adaugă Fechet.

Ministrul Mediului precizează că, în acest moment, Administrația Națională "Apele Române" a dispus pregătirea echipelor și materialelor necesare pentru intervenție în bazinele afectate.

El enumeră câteva acțiuni deja demarate, respectiv închiderea cu panouri a breșei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz și continuarea lucrărilor de consolidare cu saci de 1-2 tone și fascine la eroziunile digurilor în localitățile Ciocănești și Borcea, precum și în zona Stelnica-Bordușani, pentru a preveni eventualele pagube cauzate de viituri.

„Este important de menționat că situația hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, iar noi vom adapta măsurile în funcție de evoluția fenomenelor. Vineri vom decide, împreună cu autoritățile locale și naționale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate. Vreau să fac un apel la cetățeni să fie vigilenți și să respecte recomandările autorităților. Inundațiile și fenomenele meteorologice extreme pot afecta rapid comunitățile, de aceea colaborarea dintre instituțiile statului și populație este crucială pentru a reduce riscurile și a limita daunele. Începând de mâine (joi - n.r.) , vom extinde analiza și prognoza și pentru regiunea Munteniei, în ceea ce privește impactul asupra Dunării. Reamintesc că aceste fenomene sunt dinamice și depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel că informările și avertizările vor fi actualizate în permanență. În concluzie, suntem pregătiți pentru a face față acestei situații și, în colaborare cu toate autoritățile implicate, vom depune toate eforturile necesare pentru a proteja comunitățile și mediul înconjurător de efectele acestui ciclon”, încheie Fechet.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: fechet ciclon ashley
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri