Un nou studiu arată că femeile sunt marginalizate în cadrul organizațiilor internaționale. Din 1945, femeile au ocupat doar 12% din funcțiile de conducere la 33 dintre cele mai mari instituții din lume, iar mai mult de o treime dintre aceste organisme, inclusiv toate cele patru mari bănci de dezvoltare, nu au fost conduse niciodată de o femeie, arată un studiu publicat luni.
Cinci dintre aceste organisme au avut doar o singură dată în istoria lor o femeie președinte, iar printre acestea se numără și actuala șefă a Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo Iweala, potrivit raportului întocmit de GWL Voices for Change and Inclusion.
Studiul, care urmează să fie publicat în timpul reuniunii din această săptămână a Comisiei ONU privind statutul femeilor, a solicitat o reprezentare proporțională a femeilor la fiecare nivel al organizațiilor, de la birourile de pe teren până la sediile centrale, precum și în secretariate și în organele de conducere.
„Adevărul este că numerele contează. Reprezentăm 50% din populația lumii, așa că este o chestiune de justiție demografică, pentru început. Dar cred, de asemenea, că femeile aduc această combinație de leadership, înțelepciune și empatie și, uneori, o înțelegere și mai mare a ceea ce se întâmplă în lume", a declarat, pentru Reuters, Maria Fernanda Espinosa, fost ministru de externe ecuadorian care a fost președinte al Adunării Generale a ONU în perioada 2018-2019.
Din 1945 până în prezent, cele 33 de instituții studiate au avut 382 de lideri, dar numai 47 au fost femei, se arată în raport.
GWL Voices a declarat că va lansa o versiune mai extinsă a raportului în septembrie, care va analiza echipele de conducere și organele de conducere ale celor 33 de instituții.
Raportul a enumerat 13 instituții care nu au fost conduse niciodată de o femeie de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost create majoritatea organismelor internaționale, inclusiv Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Internațională pentru Energie Atomică și Organizația pentru Alimentație și Agricultură.
(sursa: Mediafax)