Rețelele de socializare sunt pline de anunțuri de pierderi sau de animale găsite. Alți cățeluși au suferit șocuri traumatice și au ajuns la medicul veterinar. Există un tratament profilactic pentru astfel de situații și tratament post-traumatic. Cu toate că dispunem de legislație în privința utilizării articolelor pirotehnice, sunt mulți care nu o respectă.
Atât în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă cât și în timpul acestora, petardele, pocnitorile și artificiile au fost asurzitoare pentru animale. „Au venit clienți pe care îi avem de mult timp, pentru a cere sprijin medical din cauza traumelor, a sperieturilor. De la artificii şi pocnitori, animalele devin mai speriate, agitate. După Revelion am avut vreo 5 „pacienţi”. A fost mai puțin în comparație cu alți ani, dar asta pentru că nu am asigurat urgenţe în perioada sărbătorilor. Sigur de Revelion au fost mulţi căţeluşi care au avut nevoie de ajutor”, a explicat medicul veterinar Cosmin Rafael Ciobanu, de la clinica Pro Life Vet.
Cu cât sunt mai mulți decibeli, cu atât spaima animalelor este mai mare. La câini, şocul post-traumatic poate duce chiar la deces. Pentru a evita complicaţiile, se impune tratamentul. „Se administrează medicamentele după şoc. Nu este un tratament de durată, nici costisitor. Sunt comprimate care conțin ingrediente naturiste. Se dau câteva și cam atât! Depinde de gravitate. Dacă animalul a intrat în șoc puternic, își pierde conștiența. Poate suferi un accident vascular cerebral sau un infarct. Acestea se pot declanșa și mai târziu, la 14 zile de la trecerea evenimentului”, a precizat medicul veterinar.
Își pierd simțul de orientare din cauza șocului
Există soluţii pentru a preîntâmpina astfel de episoade neplăcute. „Noi pregătim clienţii, cum să se comporte cu câinii în timpul evenimentelor. Există o pregătire în prealabil, care îi relaxează, îi face să perceapă zgomotul mai puțin intens decât în realitate. Îi face să treacă mult mai ușor. Tratamentul este mult mai ieftin, fiind preventiv. Cine a înțeles ideea și a acționat preventiv a scăpat de probleme. Dacă vin la medicul veterinar, noi îi îndrumăm ca să știe ce este bine pentru animal. În privinţa câinilor care s-au pierdut, pot să vă spun că animalele care stau la curte au tendința să fugă în urma sperieturii. Părăsesc locul natal, locul în care trăiesc, din cauza fricii și a anxietăţii. Se duc într-o direcţie total necunoscută. Își pierd simțul de orientare din cauza șocului și nu mai recunosc drumul spre casă. De asta sunt foarte mult animale pierdute. Este foarte importantă microciparea animalelor. În acest caz, cine îl găsește se prezintă la primul cabinet, îl verifică după cip și se află imediat proprietarul. Cele care nu au cip sunt mai greu de găsit”, concluzionat Cosmin Rafael Ciobanu.
Muffin, un ciobănesc căutat de la Revelion
Un caz concret a ceea ce ne-a explicat medicul veterinar este Muffin, un ciobănesc de Bucovina pierdut în Piteşti în noaptea de Revelion: „Au trecut 6 zile, timp în care am simţit durere în tot corpul de spaimă şi de grijă... Muffin încă este pierdută pe undeva, singură, speriată şi flămândă... continuăm căutările până când o vom aduce acasă, unde îi este locul...Pierdută în noaptea de revelion, Pitești, zona Prundu - Bănănăi.. Vă rog, dacă auziți sau o vedeți, este membră a familiei de 9 ani. S-a speriat și a sărit gardul... Este ciobănesc de Bucovina, talie mare, are zgarda din piele maro la gât, stropi pe picioare și codiţa stufoasă. Este microcipată pe numele meu. Mă puteți contacta la 0753XXXXX. Mulțumesc! Vă rog, dacă aflați ceva, Facebook-ul nu trimite notificări despre tot ce se scrie legat de Muffin și această postare, dați un mesaj privat sau un telefon”, este mesajul disperat al unei proprietare. Ca acesta, sunt multe! Numai în ultimele zile au fost postate zeci de anunţuri. Mesajele au, la rândul lor, zeci de distribuiri, în speranţa că animalele pierdute sau găsite îşi vor regăsi proprietarii.
Amendaţi că au folosit pocnitori
Legislaţia prevede că utilizarea articolelor pirotehnice din anumite categorii sunt interzise. „Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic. Conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. În perioada 22 noiembrie - 3 ianuarie, poliţiştii argeşeni au aplicat 340 de sancțiuni în valoare totală de 14.300 lei. Dintre acestea, 25 au fost pentru deţinere sau utilizare de pocnitori, în valoare de 4.300 lei. Au fost întocmite 14 dosare și au fost confiscate peste 1.800 kg articole pirotehnice în valoare de peste 80.000 lei”, declarat Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.
Potrivit portalului rompetid.ro privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, la data de 31.01.2018 în Argeş erau 93.896, dintre care 7.965 în Piteşti.