Jurnalul.ro Cultură Festivalul ProEtnica 2024: Sărbătoarea Diversității Culturale la Sighișoara

Festivalul ProEtnica 2024: Sărbătoarea Diversității Culturale la Sighișoara

de Redacția Jurnalul    |   

Festivalul va fi inaugurat, oficial, la ora 17 și se va desfășura timp de cinci zile, în perioada 28.08 -1.09.2024. El va cuprinde evoluții artistice individuale, de grup și interactive, pe scena din Piața medievală a Cetății Sighișoara, susținute de sute de artiști reprezentând cele 20 de minorități naționale din România. Spectatorii vor urmări gratuit, pe întreg parcursul, recitaluri, spectacole de muzică și dansuri tradiționale specifice fiecărei comunități.

Programul extins al Festivalului prevede, de asemenea, o serie de conferințe, dezbateri, expoziții, lansări de carte etc. În secțiunea intitulată „Agora dialogului cultural”, publicul va fi prezent, miercuri, 28 august 2024, ora 17:30, în Sala Barocă a Primăriei, la o masă rotundă, unde va fi făcută o retrospectivă a evoluției ProEtnica, de-a lungul celor 20 de ediții anuale. Vor participa, între alții, reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Ministerului Culturii și ai Agenției Naționale pentru Romi, universitari, personalități din cultură, experți în drepturile minorităților, scriitori și jurnaliști.

 

 „În toate edițiile ProEtnica – afirmă directorul Festivalului, Volker Reiter – am fost interesat de consolidarea păcii sociale într-o societate democratică și pluralistă prin promovarea întâlnirilor și interacțiunilor între oameni de diferite origini etnice. În acest sens, cred că minoritățile nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci mai degrabă o resursă care poate îmbogăți societatea”. Aceste activități se desfășoară în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

Ediția de anul acesta, se bucură, pentru a doua oară după cea din 2016, de Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Werner Iohannis, conferit „ca o recunoaștere a bunei organizări, a calității manifestării culturale și o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale ţării noastre - diversitatea culturală, dialogul interetnic.”

În prima zi a Festivalului, vor urca pe scena centrală reprezentanții etniilor germană, italiană și greacă. Evoluțiile lor vor fi urmate de concertul extraordinar susținut de Ionuț Galani&Band.

 

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

 

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri