Considerat, de multă vreme, drept cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa, Festivalul Proetnica - Sighişoara aduce, anual, România în prim-planul atenției celor care urmăresc evoluţia vieţii culturale din Uniunea Europeană şi nu numai. Festivalul, care a ajuns, astăzi, la a XIV-a ediţie, consacră, totodată, România drept un model pentru protecţia minorităţilor naţionale. Este o manifestare cu totul aparte, care are loc în cetatea medievală Sighişoara, ridicată de etnici germani în secolul al XIV-lea.
Ediția de anul acesta are loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Joi, la deschiderea manifestării culturale, consilierul prezidenţial, Sergiu Nistor afirma că: ”în câteva rânduri, preşedintele României a vorbit despre diversitatea culturală a ţării, clasificând-o ca o bogăţie şi spunând că, departe de a fi o problemă, această diversitate este unul dintre lucrurile cele mai valoroase pe care acest pamânt le are. Vedem în jurul nostru, a adăugat consilierul prezidenţial, că dialogul intercultural, interetnic, interreligios reprezintă şi lucruri foarte grave, în care multe naţiuni par a avea mari probleme, dificultăţi sau chiar evenimente tragice. Or, trebuie spus că atunci când preşedintele României consideră un eveniment ca fiind important din punctul de vedere al impactului social, al bunului mers al instituţiilor sau al societăţii, atunci se pune problema semnalizării acestui lucru prin Înaltul Patronaj. Acest festival arată că cei care îl organizează tratează această problemă foarte serios. Cred, a spus în încheiere consilierul prezidentţial Sergiu Nistor, că Sighişoara, ca un punct nodal al spaţiului transilvan, Transilvania, ca inimă a naţiunii române, arată că, din fericire, istoria ne-a dat înţelepciunea de a şti să dialogăm.
Evenimentul este finanţat de către Ministerul Culturii şi Municipiul Sighişoara, beneficiind și de spijinul financiar al Consiliului Județean Mureș, partener al evenimentului.
Editia a XIV-a se bucură de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judecţul Mureş, Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Directorul Festivalului Proetnica, Volker Reiter, cetățean german, fondator al manifestării culturale de la Sighişoara, a precizat că “E foarte important să realizăm dialogul intercultural şi încţelegerea dintre oameni. Prin metodele pe care le aplicăm noi aici, într-un cadru model, ideea care este în spatelei Festivalului - anume că minorităţile şi grupurile de migranţi reprezintă o resursă şi nu un pericol - este foarte importantă. Proetnica doreşte să fie o sărbătoare. O sărbătoare a dialogului intercultural, în aceeaşi idee cum sunt sărbătorile bisericeşti unde vii să te inspiri din asta şi să te hrăneşti pentru viaţa de toate zilele.”
Sponsorii ediţiei din acest an sunt SEFAR, S.C.CESIRO S.A, PEPSI, CIUC.
Toate aceste instituţii şi societăţi comerciale contribuie la buna desfăşurare a manifestării de la Sighişoara şi sunt o garanţie a succesului Proetnica - manifestare la care se aşteaptă prezenţa, in cele patru zile, a peste 15.000 de spectatori.
Presa reflectă evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Algemeine Deutsche Zeitung, Hermannstadter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.
Adevărată Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale a minorităţilor, Proetnica reuneşte momente de exprimare specifice celor 19 organzaţii etno-culturale în domenii precum arta spectacolului, meşteşuguri, artă plastică contemporană. Alte secţiuni sunt consacrate workshopurilor, standurilor de prezentare, filmului documentar, fotografiei, prezentărilor de carte şi dialogului despre minorităţi. Serile Festivalului se încheie cu concerte susţinute de Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă.
Prin întreaga sa paletă de acţiuni, ediţia a XIV-a Proetnicacontribuie la promovarea dialogului intercultural şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, întărind, în acelaşi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.