Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele refuză să se împrumute mai scump

Finanţele refuză să se împrumute mai scump

de Daniela Ivan    |   

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat ieri până la 1,82%, nivel neatins din 11 noiembrie 2014. În ciuda eforturilor BNR, Robor va rămâne în următoarele trei luni în zona în care se află acum, iar o scădere va avea loc abia din ianuarie, a declarat  Dorin Badea, director la Eximbank.

Banca Națională a României (BNR) a injectat, marți, 4,12 miliarde de lei, în piață, printr-o nouă operațiune repo, iar pe 3 octombrie, banca centrală împrumutase băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei.

Creşterea Robor a blocat şi împrumuturile pe care statul a vrut să le ia în această săptămână de la bănci prin intermediul titlurilor de stat.

Ministerul Finanţelor a respins ieri toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, prin care intenţiona să atragă 600 de milioane de lei. Este a treia licitaţie succesivă la care Ministerul Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului.

Subiecte în articol: Indicele Robor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri