George Adrian Paladi, finul premierului Mihai Tudose, a fost numit prefect al Brăilei de către naşul său după o carieră de câteva luni în Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Fost membru PNŢCD şi PSD, Paladi a avut mai multe afaceri, în special în construcţii metalice. Raptelcons SRL, una din firmele sale, a beneficiat de mai multe contracte cu Primăria Brăila. Ultimele au fost parafate cu puţin timp înainte să fie instalat prefect.
Raptelcons SRL are ca domeniu de activitate repararea drumurilor şi primeşte cu regularitate contracte de la Primăria Brăila. În 2013, firma actualului prefect încasa 39.000 de euro de la Compania de Utilităţi Publice „Dunărea”, iar în 2015 primea de la municipalitate contracte prin încredinţare directă în valoare de 25.400 euro.
1.378.568 lei este valoarea contractelor primite de firma prefectului de la Primăria Brăila
În 2016, Liceul Teoretic „Panait Cerna” cumpăra direct de la Raptelcons SRL lucrări de plombare a căilor de acces cu 48 de lei metru pătrat, Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila achiziţiona în două rânduri lucrări identice cu 58,63 lei, respectiv 42 lei metrul pătrat, în timp ce Şcoala „Mihai Viteazu” a plătit cu 61 de lei metru pătrat acelaşi tip de lucrări. În fine, tot în 2016, Primăria Brăila oferea direct firmei lui Paladi un contract de 65.523,38 lei pentru amenajarea Orăşelului Copiilor.
George Adrian Paladi spunea, după ce naşul său l-a pus prefect de Brăila: „Pregătirea mea profesională mă recomandă”
În 2017, Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” a închiriat în trei rânduri de la Raptelcons SRL un cilindru compactor, cu 85 de lei ora, ultima oară prin două contracte semnate pe 13 noiembrie. Finul premierului a primit şi prin Confmetal SRL 14 contracte prin încredinţare directă, de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, în valoare totală de 57.000 euro.
Ce firme a mai avut Paladi
Raptelcons SRL, cedată de prefectul George Adrian Paladi soţiei sale, Luminiţa Roxana, în aprilie 2017, a raportat anul trecut afaceri de 3,3 milioane lei şi un profit net de numai 1.600 lei, cu 19 angajaţi. Finul premierului a mai fost implicat în Confmetal SRL (construcţii metalice), Bistemconf SRL (construcţii metalice), Betatrans SRL (transport marfă, dizolvată), Margesal SRL (comerţ cereale), Crops Distribution SRL (distribuţie marfă) şi Mihailen Com SRL (comerţ cu amănuntul, dizolvată).
Creştere impresionantă a averii
Este interesant şi cum a evoluat averea finului lui Tudose. În 2008, pe când George Adrian Paladi era în PNŢCD, avea un teren, o maşină VW, 21.500 lei în bănci şi un salariu anual de 12.252 lei ca director la firma sa, Confmetal SRL. În 2017, comisarul superior Paladi de la Protecţia Consumatorului era proprietarul a trei terenuri agricole de 20.000 metri pătraţi, două terenuri intravilane de 2.000 metri pătraţi, o casă, un VW Passat, o Toyota, un Ford, un Opel, două autoremorci, vânduse în martie o autoutilitară cu 22.000 de euro, 140.000 lei în bănci şi un împrumut de 22.000 lei acordat în nume personal. Totul din salariul său de 10.946 lei pe an de la Raptelcons SRL.
Dezavantajul de a fi cununat de Tudose
George Adrian Paladi a fost pus de naşul său prefect al Brăilei pe 6 decembrie. „Am primit cu bucurie, satisfacție şi încântare vestea. Îmi doresc să mă ridic la nivelul așteptărilor. Sunt un om onest, bine pregătit. Da, este adevărat că sunt finul domnului Tudose. Nu a fost însă un avantaj. Vă spun că sunt cununat de 14 ani, nu de ieri. Eu am lucrat în mediul privat”, a declarat atunci Paladi.
Prefectul Brăilei a primit în ultimii ani 25 de contracte prin încredinţare direct de la instituţii publice. Acesta pare a fi unul din dezavantajele de a fi finul lui Mihai Tudose. Până a deveni prim ministru, Tudose a fost deputat şi preşedinte PSD Brăila