Jurnalul.ro Special Anchete Firma oficială a SRI, contractată de Camera Deputaților să repare sistemul de supraveghere de la Parlament

Firma oficială a SRI, contractată de Camera Deputaților să repare sistemul de supraveghere de la Parlament

de Ion Alexandru    |   

Serviciul Român de Informații, prin intermediul firmei oficiale pe care o controlează, se va ocupa de revizia și de reparația sistemului de supraveghere video de la Palatul Parlamentului, aflat în administrarea Camerei Deputaților. Instituția condusă, încă, de Ludovic Orban a contractat, în plină vacanță de vară, Regia Autonomă RASIROM, pentru aproape 70.000 de euro. Cel puțin alte cinci instituții ale statului, entități strategice, inclusiv o altă structură a SRI, au încheiat, numai anul acesta cu RASIROM contracte în valoare de peste 3 milioane de lei.

 

La mijlocul lunii iulie, în plină vacanță parlamentară, Camera Deputaților a găsit de cuviință să anunțe că intenționează să achiziționeze servicii de reparații pentru subsistemul de supraveghere video. Conform anunțului de participare, publicat pe SICAP, instituția condusă de Ludovic Orban precizează că, pentru asigurarea funcționării în parametrii proiectați a Serviciului Tehnic Integrat de Securitate al Palatului Parlamentului, aflat în exploatarea Direcției de Afaceri Interne, este necesară contractarea serviciilor de revizii și de reparații pentru echipamentele subsistemului de supraveghere video, denumit TCV. Conform sursei citate, aceste echipamente funcționează neîntrerupt, iar unele dintre acestea necesită înlocuire.

Pentru contractarea acestor servicii, Camera Deputaților a ales o procedură simplificată, fără să organizeze o licitație deschisă. Iar, în data de 23 august 2021, a și atribuit contractul, în valoare de 279.853,54 de lei fără TVA, respectiv de 333.025,7 lei cu TVA inclusă (adică 68.000 de euro). Entitatea desemnată câștigătoare este Regia Autonomă RASIROM, firma oficială a Serviciului Român de Informații (SRI).

 

Camere fixe și mobile, de interior și de exterior

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii contractului, subsistemul la care compania SRI-ului va efectua lucrări de revizii și reparații este compus din mai multe camere de supraveghere, fixe sau mobile, amplasate atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirii care găzduiește sediul Parlamentului României.

Astfel, trebuie efectuată revizia la un număr de șase camere fixe IP Bosh de interior și la un număr de opt camere mobile Bosh de interior, la care se adaugă revizia pentru șapte camere mobile Bosh de exterior și a altor șase camere fixe Bosh de interior, toate cu transmisie prin fibră optică. De asemenea, 38 de camere IP Bosh fixe de exterior amplasate la înălțime vor fi reparate prin înlocuire, precum și 12 camere mobile de exterior și patru descărcătoare de tensiune. Mai departe, trebuie efectuată revizia și reconfigurarea a șapte stack-uri de switch-uri și înlocuirea a 50 de metri de cablu SFPT. În contract, se mai prevede revizia sistemului matriceal de comandă Bosh, a sistemului de anclanșare automată a rezervei (AAR) și a unui număr de cinci unități de aer condiționat.

Apa cum arătam mai sus, RASIROM RA este firma oficială a SRI, care are ca obiect de activitate proiectarea și realizarea de sisteme integrate de securitate, cu un buget anual de aproximativ 70 de milioane de lei, asigurat de Guvern, prin HG, din care 6,7 milioane de lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal. Compania de stat a luat ființă în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informațiilor clasificate.

 

Clienții Regiei, în 2021: Nuclearelectrica, Ambasada României la Bagdad, Poliția și însuși Serviciul Român de Informații

 

Numai de la începutul anului 2021, RASIROM SA a primit contracte de la nu mai puțin de alte cinci instituții ale statului, altele decât Camera Deputaților, pentru suma de 3.052.864,4 lei cu TVA inclusă.

Astfel, în data de 15 martie, Nuclearelectrica a contractat de la firma SRI un sistem de depozitare a documentelor clasificate (fișete metalice), împreună cu servicii accesorii de punere în funcțiune și testare, în valoare de 152.471,12 lei fără TVA. 

Apoi, în 30 martie 2021, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a achiziționat de la aceeași companie echipamente de supraveghere perimetrală și control acces la sediul Ambasadei României din Bagdad (FOTO). Aceste echipamente întrunesc standardele NATO și sunt destinate membrilor Corpului Diplomatic și Consular care își desfășoară activitatea în misiunea din Irak. Valoarea contractului s-a ridicat la 838.859,7 lei fără TVA.

Poliția Română a contractat, în 29 ianuarie, 9 martie și 19 aprilie, servicii de întreținere  a softului de la aceeași RASIROM, în valoare totală de 1.136.208,3 lei fără TVA. Apoi, în 29 iunie 2021, Unitatea Militară 0929 București a plătit firmei SRI 82.579,05 lei fără TVA pentru furnizarea unui sistem integrat de scanare, OCR-izare automată și management al documentelor electronice.

SRI însuți, prin Institutul pentru Tehnologii Avansate, a contractat, anul acesta, de două ori RASIROM. Prima dată, în 5 iulie, pentru furnizarea unor arii porți logistice, în valoare de 40.571,74 lei fără TVA, iar, a doua oară, în 12 iulie, când a plătit 34.872,86 de lei fără TVA pentru furnizarea unor camere video de securitate și supraveghere.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri