Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) îl plăteşte cu 1,1 milioane de euro pe celebrul afacerist Claudiu Florică pentru a-i „răcori” serverele, în urma unei licitaţii restrânse la care mituitorul din dosarul Microsoft a luat faţa unor giganţi în domeniu. Interesant este că STS a inclus în contract servicii identice prestate şi pentru serverele Serviciului Român de Informaţii (SRI). Nota inedită este dată de prezenţa în această înţelegere şi a fostei firme a generalului Tudor Tănase, fost şef al STS.
STS a încheiat pe 2 septembrie 2019 un „acord cadru de prestări servicii de mentenanţă pentru centre de date” cu Synotech Global Services România SRL. Potrivit caietului de sarcini, „acordul cadru ca obiect prestarea de servicii de mentenanţă pentru echipamente tehnologice de asigurare a microclimatului interior (echipamente de climatizare), de asigurare a alimentării cu energie electrică, de detecţie şi stingere a incendiului cu gaz inert şi securitate perimetrală pentru Centrele de Date aparţinând autorităţii contractante formată din asocierea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii”. În licitaţia restrânsă organizată pe 16 martie 2019 de STS au depus oferte Quality Business Solutions SRL, asocierea Vodafone România SA- Tema Energy SRL şi asocierea Synotech Global Services România SRL- Marctel SIT SRL. Câştigătoare a fost desemnată asocierea Synotech- Marctel, care va încasa de la STS 1.112160 de euro, fără TVA, timp de 36 de luni.
Profit neobişnuit de mic
Synotech Global Services România SRL este administrată de Manuela Carolina Popescu, dar este deţinută de Claudiu Florică, celebrul mituitor din dosarul Microsoft. Înţelegerea semnată cu STS şi SRI vine la scurt timp după ce firma a mai primit un contract, de data aceasta doar de la STS. Pe 18 iulie 2019, societatea lui Florică a fost angajată de serviciul secret amintit pentru realizarea unui centru de date cu rol de Disaster Recovery, în schimbul a 4.584.706,88 euro, fără TVA.
41 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Synotech Global Services România SRL de la stat în ultimii ani
Tot în iulie, mituitorul demnitarilor din speţa Microsoft primea 5,4 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră pentru mentenanţa sistemului Tetra, pentru ca în luna februarie să fi încasat alte două milioane de lei de la Nuclearelectrica în schimbul realizării unui centru de date. Synotech Global Services România SRL a raportat pentru anul 2018 afaceri de 28,8 milioane de lei şi un profit neobişnuit de mic, de numai 81.000 lei.
Claudiu Florică este omul cheie din dosarul Microsoft, după ce a recunoscut că a dat mită unor personaje celebre din lumea politică pentru a primi contracte de la stat. Celebrităţi precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan „Pinalti”, Gabriel Sandu ş.a. au ajuns după gratii pentru corupţie în urma delaţiunilor lui Florică. În schimbul „serviciilor” sale, afaceristul a fost exonerat de orice vinovăţie. Potrivit anchetatorilor, valoarea totală a şpăgilor date în dosarul Microsoft depăşeşte 60 de milioane de euro.
Afaceri la umbra generalului
Interesant este şi profilul asociatului Synotech din contractul cu STS- SRI, cele două firme colaborând foarte bine în afacerile încheiate cu structurile de forţă ale statului. Marctel SIT SRL este controlată acum de Doina Elena Cadariu şi Călin Petru Pantea, dar unul din asociaţi ai firmei era, la un moment dat generalul în rezervă Tudor Tănase, nimeni altul decât fostul şef STS, între 2001 şi 2005.
Generalul STS Tudor Tănase este cel care a implementat sistemul 112 în România. În 1997, era trecut pentru prima dată în rezervă după ce ar fi folosit camioanele STS pentru a căra materiale de construcţii la vila sa.
Firma din sfera de influenţă a şefului STS a mai bifat anul acesta, în februarie, un contract de 350.000 de euro de la acelaşi serviciu, pe lângă cel de 4,8 milioane de euro menţionat anterior, alături de Synotech. Marctel SIT SRL a înregistrat anul trecut afaceri de 17 milioane lei şi un profit net de 1,5 milioane lei. De-a lungul timpului, firma în care a fost implicat şi un fost şef STS a primit contracte de 50 de milioane de euro de la stat.