Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Cîțu: Nu am cumpărat 120 de milioane de vaccinuri anti COVID-19

Florin Cîțu: Nu am cumpărat 120 de milioane de vaccinuri anti COVID-19

România nu a achiziționat 120 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, acestea fiind comandate în cadrul unei strategii a UE, potrivit explicațiilor premierului Florin Cîțu. 

"Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie, toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. Deci, este o strategie la care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede", a spus acesta, ca urmare a acuzațiilor privind cumpărarea unui număr prea mare de tratament anti COVD-19.

Vaccinurile sunt comandate pentru următorii ani. 

"Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor", a precizat demnitarul.

Prețul lor va fi știut atunci când România le va plăti.

"Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura ", declară Cîțu.

Subiecte în articol: florin citu vaccinuri COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri