Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul scoate un miliard din „buzunarul special”. Se finanțează, printre altele, subvențiile la transportul cu trenul și asistența refugiaților din Ucraina

Guvernul scoate un miliard din „buzunarul special”. Se finanțează, printre altele, subvențiile la transportul cu trenul și asistența refugiaților din Ucraina

de Ion Alexandru    |   

În prima zi a acestei luni, Executivul s-a scobit în „buzunarul special”, ușurându-l de încă 910 milioane de lei. Cei mai mulțI bani se duc la Ministerul Transporturilor, pentru finanțarea subvențiilor la transportul pe calea ferată acordate unor categorii de beneficiari. Apoi, aproape 70 de milioane de lei sunt alocate Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, pentru plata asistenței umanitare acordată, în primele șase luni ale acestui an, străinilor și apatrizilor care provin din zona conflictului ucraineano-rus. Și Avocatul Poporului a primit 1,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară. Peste 11,6 milioane de lei au fost alocați Ministerului Economiei, pentru majorarea capitalului social al societății Băița SA, în vederea realizării unei investiții de exploatare și de prelucrare a dolomitei, din zăcământul Băița - Bihor.

Guvernul Ciolacu nu a lăsat să treacă data de 1 august 2024 fără să mai scoată din Fondul de Rezervă bugetară pe anul 2024 alte sume consistente, după ce, anterior, a alocat din această sursă aproape 9 miliarde de lei, începând cu luna iunie. 

Astfel, prin HG 918/2024, Guvernul a decis să aprobe suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2024 cu suma de 586.423.000 de lei, cu referire la credite bugetare și la credite de angajament, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la Capitolul „Transporturi”, subcapitolul „Transporturi feroviare”, Titul „Subvenții”.

Conform actului administrativ citat, suma este necesară pentru susținerea transportului feroviar public de călători, în vederea asigurării „continuității prestării obligației de serviciu public în domeniul transportului feroviar de călători, prin acoperirea costurilor suportate, dar fără a depăși suma corespunzătoare efortului financiar net echivalent cu totalitatea efectelor, pozitive sau negative, ale conformării cu serviciul public asupra costurilor și veniturilor operatorilor de serviciu public”.

Prin aceeași hotărâre de Guvern, a fost aprobată suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2024 cu suma de 232.982.000 de lei credite bugetare și credite de angajament, tot din Fondul de Rezervă bugetară, la Capitolul „Asigurări și asistență socială”, „în vederea asigurării serviciului universal pentru toate categoriile de beneficiari de facilități de călătorie pe calea ferată, beneficiari de facilități de transport cu metroul, rutier și naval, respectiv pentru beneficiarii Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”. Conform sursei citate, sumele alocate din Fondul de Rezervă vor fi utilizate pentru plățile efectuate de Ministerul Transporturilor în baza deconturilor întocmite și transmise pentru toate categoriile de beneficiari de facilități de transport.

68 de milioane, pentru asistență umanitară

O altă alocare interesantă vizează tot asistența socială, dar, de această dată, una specială. Concret, prin HG 920, adoptată tot în data de 1 august 2024, Executivul a stabilit că se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu suma de 68 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, la Capitolul „Asigurări sociale și asistență socială”, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024, „pentru finanțarea cheltuielilor privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”.

În respectiva HG, se precizează că aceste cheltuieli sunt aferente perioadei ianuarie - iunie 2024.

Tot în 1 august, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului instituției Avocatul Poporului pe anul 2024, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, respectiv a creditelor de angajament și a creditelor bugetare cu suma totală de 1.500.000 de lei, la Capitolul „Autorități publice și acțiuni externe”.

Din această sumă, 600.000 de lei urmează să fie folosiți pentru cheltuieli de personal, iar 900.000 de lei - pentru bunuri și servicii, banii fiind necesari pentru „asigurarea drepturilor salariale, contribuțiilor aferente și pentru finanțarea cheltuielilor curente”.

Investiție în extracția și prelucrarea dolomitei

Mai există, pe agenda „rezolvată” de Cabinetul Ciolacu în ședința din 1 august 2024, alte două Hotărâri care vizează același gen de operațiuni. În acest sens, prin HG 921/2024, Executivul a dispus aprobarea suplimentării bugetului Academiei Române pe anul 2024, pentru Biblioteca Academiei Române, cu suma de 8.778.000 de lei, la Capitolul „Cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare”.

De asemenea, prin Hotărârea de Guvern nr. 923 din 1 august 2024, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2024, cu suma de 11.643.000 de lei, reprezentând credite bugetare și credite de angajament, din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la Capitolul „Industria extractivă, prelucrătoare și construcții”, „în vederea majorării capitalului social al societății Băița SA, pentru realizarea unei investiții de exploatare și prelucrare a dolomitei din zăcământul de la Băița - Bihor”

„Pușculița” s-a golit, astfel, cu zece miliarde de lei

Numai în această sesiune de adoptări de HG-uri, prezentată mai sus, Guvernul a scos, în prima zi a acestei luni, în plină vacanță parlamentară, din Fondul de Rezervă aproape un miliard de lei. Mai exact, suma este 909.333.000 de lei, adică 185.578.163,3 euro.

Astfel, se dovedește că Executivul condus de Marcel Ciolacu nu se oprește, dimpotrivă, continuă „campania” de alocări de sume din Fondul de rezervă bugetară pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetelor instituțiilor publice guvernamentale. Numai în ultima săptămână a lunii trecute, cuantumul acestor alocări de resurse  s-a ridicat la peste 1,54 de miliarde de lei (315 milioane de euro), pentru asigurarea finanțării Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Agriculturii, Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Culturii. Acești bani se adaugă alocărilor din același Fond de Rezervă, devenit, cu acest prilej, un buget paralel al României, făcute în perioada iunie  - iulie 2024, alocări care, cu mai bine de cinci luni înaintea încheierii anului bugetar, au ajuns la aproape nouă miliarde de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri