Printre entitățile care primesc bani în plus, la sfârșit de an, se numără și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale. La loc fruntaș se află… UDMR, care a primit o alocare suplimentară de 5,14 milioane de lei, pentru „desfășurarea activităților de păstrare a tradiției, limbii și culturii proprii”. Și FDRG a primit o alocare de 1,9 milioane de lei. Apoi, bugetul ÎCCJ a fost suplimentat cu 817 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale restante sau pentru achitarea unor drepturi salariale stabilite prin titluri executorii. Parchetele au primit, de asemenea, o suplimentare de 333 de milioane de lei. Un calcul aritmetic simplu arată că, în ultimele trei luni, s-au făcut, în loc de rectificare bugetară, alocări din Fondul de Rezervă de peste 6,5 miliarde de euro.
„Jurnalul” a dezvăluit, recent, că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat, suplimentar, din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului, în intervalul 8 septembrie – 8 decembrie 2023, peste 6 miliarde de euro pentru finanțarea, pe final de an, a activității instituțiilor publice centrale și locale, dar, mai ales, pentru plata unor drepturi de natură salarială și socială, pentru achitarea cărora instituțiile în cauză nu mai dispuneau de resurse financiare, epuizându-și bugetele alocate prin legea bugetului de stat pe anul în curs.
Din 8 decembrie, însă, fără a face rectificarea bugetară uzuală, Guvernul a mai scos din „pușculița minune” încă o jumătate de miliard de euro, peste cele 6 miliarde de euro, pentru a mai finanța anumite instituții. Deși nu este cea mai mare sumă alocată din Fondul de Rezervă bugetară, trebuie remarcat că, la începutul acestei săptămâni, pe 18 decembrie 2023, a fost aprobată o nouă hotărâre de Guvern, prin care a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu suma de 23.675.000 de lei, pentru Departamentul pentru Relații Interetnice. Banii merg la Capitolul „Cultură, recreere și religie”, la Titlul „alte cheltuieli”, având ca destinație „sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, altele decât cele care primesc subvenții de la bugetul de stat, în vederea funcționării și desfășurării activităților de păstrare a tradițiilor, limbii și culturii proprii, potrivit legii”.
Uniunea condusă de Kelemen Hunor, „jignită” cu 5,14 milioane de lei
Aceste sume se alocă, potrivit respectivei hotărâri de guvern, pe baza solicitării organizațiilor cetățenilor aparținând minoritășilor naționale. Ei bine, cea mai consistentă alocare, de 5.139.461 de lei, merge la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Pe locul al doilea se află Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, cu o alocare de 3.348.51 de lei, urmată de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDRG), cu o alocare de 1.876.006 lei. Pe poziția a patra se situează Uniunea Ucrainenilor din România, cu 1,677.531 de lei.
De altfel, în ședința de luni, 18 decembrie 2023, Guvernul a mai suplimentat din Fondul de Rezervă Bugetară același buget al Secretariatului General al Guvernului, cu încă 30 de milioane de lei, de data aceasta pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, suma urmând a fi utilizată pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului 82/2021 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România. În ultimele trei luni, SGG a primit astfel de alocări suplimentare în sumă totală de 805.740.000 de lei.
ÎCCJ, campioana săptămânii
Prin două hotărâri de Guvern succesive, a fost suplimentat, tot săptămâna aceasta, însă mult mai consistent, bugetul pe anul 2023 al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Prima dată, au plecat din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului 50.000.000 de lei, pentru plata drepturilor salariale ale personalului instanțelor judecătorești aferente parțial lunii octombrie a anului curent și integral aferente lunii noiembrie.
Apoi, Executivul a suplimentat bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu încă 767.000.000 de lei, din care 639.000.000 de lei la Capitolul „Ordine și siguranță publică”, Titlul „Cheltuieli de personal”, precum și 128.000.000 de lei drept „alte cheltuieli reprezentând dobânzile legale”.
Potrivit actului administrativ citat, „sumele sunt destinate achitării drepturilor de natură salarială stabilite prin titluri executorii în favoarea personalului Înaltei Curți de Casație și Justiție și din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru care termenele de eșalonare la plată se împlinesc în anul 2023, precum și a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii”.
În total, din septembrie și până în prezent, bugetul ÎCCJ a fost suplimentat din Fondul de Rezervă bugetară cu 919.604.000 de lei.
Parchetele și Justiția vin tare din urmă
Nu doar instanța supremă a mai primit, încă o dată, bani în plus, ci și parchetele. Guvernul a suplimentat, tot din Fondul de Rezervă bugetară, bugetul Ministerului Public cu suma de 333 de milioane de lei, pentru plata drepturilor salariale restante în anul 2023, aflate în tranșa a cincea de plată, pentru personalul Ministerului Public pentru care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are calitatea de ordonator principal de credite. În total, Ministerul Public a primit, în ultimele trei luni, suplimentar, suma de 348.700.000 de lei.
Tot la începutul acestei săptămâni, din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului a fost suplimentat, din nou, și bugetul Ministerului Justiției. De data aceasta, s-a alocat suma de 39.670.000 de lei, pentru achitarea drepturilor de natură salarială ale personalului ministerului și a instituțiilor subordonate. Din septembrie, bugetul Ministerului Justiției a primit o alocare din această „pușculiță” de 356.526.000 de lei.
Bani pentru Ucraina și Republica Moldova
Sume importante de bani au fost alocate din Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului pentru Ucraina. Spre exemplu, săptămâna aceasta, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu suma de 10 milioane de lei, la Capitolul „Activități publice și acțiuni externe”, în vederea „plății contribuției la Fondul Voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova și la Fondul Voluntar privind Pachetul de asistență corespunzătoare pentru Ucraina”.
Apoi, în aceeași zi, Guvernul a suplimentat și bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu suma de 165 de milioane de lei, „în vederea finanțării cheltuielilor generate de acordarea asistenței umanitare a afluxului de persoane strămutate din Ucraina”.
În ultimele trei luni, bugetul MAE a fost suplimentat, cu resurse alocate de la Fondul de Rezervă bugetară, cu 118.755.000 de lei, iar bugetul MAI a fost suplimentat, din același „cont”, cu suma de 4.167.000.000 de lei.
Sac fără fund! 6,5 miliarde de euro, în trei luni
Tot săptămâna aceasta, Guvernul a alocat 225.954.000 de lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pentru acoperirea plății drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav. De asemenea, s-au alocat 126.070.000 de lei pentru consiliile județene, în vederea finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, la care se adaugă 12.187.000 de lei, alocați sectoarelor municipiului București, cu aceeași destinație.
O sumă de 165 de milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară merge către Ministerul Agriculturii, pentru plata subvențiilor și sprijinului pentru producătorii agricoli. 7,4 milioane de lei este suma cu care a fost suplimentat și bugetul Ministerului Transporturilor. Iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai primit o alocare de 300 de milioane de lei, pentru asigurarea necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/ de rambursare către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare.
În total, numai săptămâna aceasta, Guvernul a scos din Fondul de Rezervă Bugetară suma de 2.254.956.000 de lei, care se adaugă, astfel, celor 30.019.078.000 de lei plătiți, din aceeași sursă, în perioada 8 septembrie – 8 decembrie 2023, ajungându-se, astfel, la alocări totale de 32.274.034.000 de lei, adică 6.585.537,6 euro.