Participaţiile statului care ar intra în Fondul suveran de dezvoltare ar atinge 40 de miliarde de lei, aproape dublu faţă de capitalul social al Fondului Proprietatea când s-a listat, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Fondul Suveran de Dezvoltare este o soluţie pentru investitori în condiţiile în care România nu are produse de oferit. " Nu avem produse pe care să le oferim. Fondul suveran este o soluţie. Participaţiile statului care intră în fondul suveran, deci companiile trebuie să fie toate listate. Constituirea Fondului Suveran ar rezolva şi listarea Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi a Portului Constanţa”, a spus oficialul ASF. Acesta a mai adăugat că toate participaţiile statului care ar intra în fondul suveran ar atinge 40 miliarde lei, aproape 9 miliarde euro.
Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a anunţat în data de 9 februarie 2017 că Guvernul a decis adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Fondul va fi alimentat din dividendele companiilor care vor face parte din el, și din obligațiuni emise de acesta. Programul de guvernare 2017-2020 prevede înfiinţare unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii (FSDI) după modelul din Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia.