Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fondurile CASMB ar fi fost fraudate prin decontarea de îngrijiri medicale pe baza a sute de dosare false

Fondurile CASMB ar fi fost fraudate prin decontarea de îngrijiri medicale pe baza a sute de dosare false

Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals, au declarat joi, pentru AGERPRES, surse judiciare. 

Sursele citate au explicat că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul mai multor funcţionari din CASMB, protejaţi de persoane aflate la conducerea instituţiei şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), existând situaţii când dosarele pacienţilor care ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi în detrimentul dosarelor cu pacienţi fictivi. 

Pentru a nu fi depistaţi, arată sursele judiciare, se redactau raportări lunare de servicii medicale folosite pentru decontări în fals, în paralel fiind introduse şi şterse date din sistemul CNAS, în aşa fel încât să apară că serviciile medicale au fost efectuate. 

Mai mult, sursele citate au precizat că angajaţi ai CASMB şi CNAS, inclusiv cei care deţineau atribuţii de control şi constatare a contravenţiilor din cadrul celor două instituţii, ar fi cerut mai multe foloase de la reprezentanţii unei firme ce se ocupa cu asistenţă medicală la domiciliu, pentru a se renunţa pe viitor la controlarea în exces a activităţii respectivei societăţi. 

Potrivit aceloraşi surse, în contextul unui control efectuat de Curtea de Conturi, mai multe persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au încercat să împiedice descoperirea decontărilor anumitor medicamente pentru pacienţi fictivi. Astfel, arată sursele, medicamente în valoare de peste 7 milioane de euro au fost decontate prin întocmirea unor documente medicale ce trebuiau să creeze impresia că neregulile descoperite de Curtea de Conturi s-ar încadra într-o excepţie prevăzută de unele norme elaborare de CNAS. 

Sursele judiciare au menţionat că, în acest caz, anchetatorii investighează infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, comise în perioada ianuarie 2016 - august 2017. 

După finalizarea percheziţiilor, mai multe persoane vor fi duse la audieri, au susţinut sursele citate. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri