Trupele guvernamentale siriene sunt acuzate că au aruncat „bombe-butoi”, cu clor, asupra unei suburbii a orașului Alep, rănind cel puțin 80 de persoane, între care și numeroși copii. Voluntari din serviciile de urgență au difuzat imagini pe Facebook, cu copii care respiră prin măști de oxigen.
Atacul chimic a avut loc marți, în cartierul Sukkari, și a provocat locuitorilor grave probleme de respirație, au relatat de la fața locului membri ai organizației umanitare „Apărarea Civilă Siriană”, citați de BBC. Ei susțin că un elicopter a aruncat de la bordul său butoaie care conțineau clor. Aceste bombe sunt dispozitive improvizate, care constau în containere de metal în formă de butoaie, umplute cu explozibil, șrapnel sau substanțe chimice, lansate dintr-o aeronavă. Până în prezent, „bombele-butoi”, utilizate de trupele guvernamentale de la Damasc în zonele controlate de rebeli, au provocat moartea a mii de civili, susțin organizațiile umanitare. Concluziile unui raport publicat de ONU, luna trecută, arată că armata președintelui Bashar al-Assad a folosit bombele cu clor contra populației civile, în cel puțin două ocazii, ultima dată în august. Guvernul sirian a respins categoric acuzațiile că ar fi recurs la arme chimice. De cealaltă parte, rușii, aliații președintelui Bashar al-Assad, i-au acuzat pe rebeli că folosesc obuze cu „gaz toxic” în zonele controlate de forțele guvernamentale, în Alep.
Propuneri-test pentru Rusia și Iran
Atacul din Alep a avut loc cu numai o zi înaintea reuniunii liderilor opoziției siriene, care urmau să se întâlnească la Londra pentru a propune un nou plan de pace, în vederea realizării unei tranziții politice menite să pună capăt unui război civil care durează de mai bine de cinci ani. Planul oferă asigurări principalilor susținători externi ai lui Bashar al-Assad, Rusia și Iranul, în privința unei tranziții stabile, care nu va duce la colapsul instituțiilor statului și va evita starea de haos ce s-ar putea extinde în țări vecine, precum Irakul. Eliminarea liderului de la Damasc rămâne, însă, principalul punct nevralgic al noului plan. De altfel, propunerea opoziției siriene pare formulată tocmai pentru a testa eventualele condiții impuse de Moscova și Teheran, în schimbul renunțării la sprijinul politic și militar necondiționat pe care îl acordă în momentul de față președintelui sirian. Cu trei zile în urmă, SUA și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord în privința Siriei.
Alep, fosta capitală economică a Siriei, este amenințată de o „catastrofă umanitară fără precedent” de la declanșarea războiului, a avertizat, recent, ONU. Circa 300.000 de oameni sunt prinși între rebeli și forțele guvernamentale siriene, de la mijlocul lui iulie, când luptele s-au intensificat, iar trupele Damascului au câștigat teren. Cartierele din estul orașului se află în mâinile rebelilor, iar cele din vest, sub controlul armatei lui Al-Assad. Experții cred că masacrele din Alep vor duce la divizarea țării.