Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fostul ministru al Energiei Constantin Niţă să rămână sub control judiciar, în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă, fiind menţinută şi cauţiunea pe care acesta trebuie să o plătească de 435.823 lei.
Judecătorii au dispus ca Niţă să respecte mai multe obligaţii pe timpul desfăşurării procesului, printre care şi interdicţia de a lua legătura cu martori din dosar: Gheorghe Nichita, Tiberiu Urdăreanu, Mihai Ghirda, Zoltan Sando Kerteszr, Bogdan Zărnescu, Iulius Gabriel Mardarasevici, Adina Roşu şi Robert Ciprian Anghel. În plus, fostul ministru nu are voie să părăsească teritoriul României.
Instanţa a stabilit, pentru data de 14 iulie, termen intermediar pentru verificarea legalităţii a măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune.
Constantin Niţă a fost trimis în judecată pe 15 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA că, în cursul anului 2013, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.
''Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Activităţile de exercitare a influenţei pe lângă funcţionarul public şi de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuţiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niţă Constantin în cursul anului 2012. De asemenea, solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc după iniţierea procedurii privind proiectul respectiv, precum şi după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acţiuni ce au avut loc în prima parte a anului 2013'', susţin procurorii.
Procurorii arată că, potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) trebuia să îi fie remisă lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
''În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii.
Conform DNA, Niţă a primit două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiţi, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid din care făcea parte fostul ministru.
Sursă: Agerpres