Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, nu mai poate candida opt ani

Fostul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, nu mai poate candida opt ani

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul preşedinte Brazilian, Jair Bolsonaro, a fost condamnat la opt ani de ineligibilitate la o funcţie publică, pentru abuz de putere, din cauza informaţiilor false pe care le-a difuzat în privința sistemului electronic de vot, înainte de înfrângerea sa în scrutinul din 2022, transmite AFP.

Bolsonaro, în vârstă de 68 de ani, a denunţat o "înjunghiere în spate" după această sentinţă, care îl privează de dreptul de a candida la preşedinţie în 2026 şi deschide bătălia pentru succesiunea sa la conducerea dreptei şi extremei drepte pe scena politică braziliană.

"Suntem pe calea către dictatură", a tunat el, anunţând imediat că va face recurs la Curtea Supremă."Nu sunt mort, vom continua să muncim (...). Nu este sfârşitul dreptei în Brazilia", a declarat presei liderul de extremă-dreapta în timpul unei călătorii la Belo Horizonte, în sud-estul ţării.

Fostul şef al statului (2019-2022) a fost condamnat pentru "abuz de putere politică şi folosire necorespunzătoare a mijloacelor de comunicare". Şi aceasta din cauza criticilor sale lipsite de probe împotriva presupusei nesiguranţe a urnelor electronice cu câteva luni înainte de scrutinul câştigat de rivalul său de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Instanţa a avertizat înainte de alegeri că "nu va admite extremismul infracţional" şi nici "informarea frauduloasă, dezinformarea, cu scopul de a induce în eroare alegătorii", a declarat preşedintele Tribunalului Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes.

Subiecte în articol: jair bolsonaro candidatura
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri