Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fotbalul, filon nesecat de dosare penale

Fotbalul, filon nesecat de dosare penale

de Dan Constantin    |   

Discuţiile din lumea fotbalului românesc provocate de alegerile pentru conducerea FRF readuc în atenție și istoria unor scandaluri care au făcut din acest sport un teren al afacerilor terminate cu procese, condamnări, desființări de cluburi. Unele dosare au avut ca țintă oameni politici sau de afaceri implicați în fotbal sau eliminarea din joc a candidaților cu mari șanse la șefia fotbalului. Acest sport a fost și este încă strâns legat de instituții de forță care pot pune în mișcare mecanismele justiței.

Gavrilă Marinescu, puternicul prefect al Poliției Capitalei din perioada interbelică, susținea echipa Venus. Adversarii de la Rapid au fost arestați după victoria împotriva celor de la Venus, iar finala Cupei României s-a rejucat de trei ori pentru a lua trofeul favoriții lui Marinescu, ajuns nu doar ministru de Interne, ci și șeful Federației Române de Fotbal. Ștafeta politicienilor-suporteri este preluată de Nicolae Ceaușescu, fondatorul Clubului sportiv al Armatei în 1948 și fan al fotbaliștilor de la Steaua. Concurența cu Dinamo, clubul Ministerului de Interne, nu s-a stins nici după 70 de ani. Venus renaște în 1980 în Clubul Victoria, șeful Poliției Capitalei, generalul Marin Bărbulescu, având un rol asemănător lui Gavrilă Marinescu. Blestemul pare să continue la Dinamo și în noua formulă politico-socială. Vasile Ianul, primul șef puternic al clubului de după 1989, va fi condamnat la ani grei de pușcărie. Noii acționari urmează ,,tradiția” - Borcea trece din condamnare în condamnare, iar Vasile Turcu se sinucide.

Becali, de la extaz la agonie

Gigi Becali, nașul lui Hagi, devenit „finanțator” la Steaua, după intrarea în politică, ajunge repede la Poarta Albă. Se încheia prietenia lui Băsescu, afișată la bucuria victoriei, și începea un capitol nou al războului cu Ministerul Apărării. Șirul dosarelor deschise de DNA în aria arenelor de fotbal este tot mai lung. Sechelariu, ajuns din reparator de călușei de bâlci primar al Bacăului și șef al clubului de fotbal, intră în pușcărie, nemaiapucând să-l vadă pe Burleanu, produsul local, înscăunat la FRF. La Pitești, trimiterea lui Penescu în închisoare are efect imediat în prăbușirea clubului local. La Târgu Mureș, un puternic afacerist local moare într-un accident de elicopter cu o zi înaintea previzibilei arestări într-un dosar care cerceta o presupusă mită dată arbitrilor de fotbal. Primarul Craiovei, Solomon, intră și el în pușcărie după ce se implicase în fotbal. Olguța Vasilescu este reclamată de un adversar al noului club finanțat de primărie și are un dosar penal, fiind ținută în arest. Primarul Timișoarei și angajați ai consiliului local sunt judecați pentru finanțări ale clubului de fotbal; Iancu, patronul clubului, este deja condamnat. La Baia Mare, primarul Cherecheș a fost arestat după un denunț la DNA făcut de șeful clubului de fotbal înainte de alegerile locale; procesul aflat în desfășurare la CA Cluj relevă fabricarea de probe falsificate.

DNA, ciumă cu adversarii, mumă cu prietenii

La unitatea de elită de la Ploiești, procurorii au însăilat acuzații în jurul unor invitații la meciurile Petrolului. Mai mult, din dosarul lui Walter, legat de două cluburi - Petrolul și U Cluj -, Onea Lucian, zis Lucică, a stors o disjungere care să o acuze pe procuroarea Mihaela Iorga, aflată în conflict deschis cu Codruța Kovesi. La Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA încearcă o reîncălzire a unui dosar închis de mulți ani pentru finanțarea clubului de fotbal din Slatina, care să-l bage în categoria penalilor pe Paul Stănescu, proaspăt numit vicepremier. În schimb, procurorii anticorupție au tras de timp ani de zile până să trimită în instanță dosarul „RCS-mită la Mitică” legat de drepturile tv pentru meciurile din Liga I.

Subiecte în articol: fotbalul dosare penale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri