Socialiştii din Guvernul francez au decis joi să acorde o creştere modestă a salariilor bugetarilor, ce va pune o greutate de 2,4 miliarde de euro pe bugetul ţării, pentru a distrage atenţia de la reformarea legii muncii, care a scos în stradă mii de liceeni, studenţi şi sindicalişti, informează Reuters.
Decizia executivului vine după ce mii de liceeni şi sindicalişti s-au ciocnit cu forţele de ordine pe străzile din marile oraşe franceze, nemulţumiţi de reformele legii muncii, care avantajează sectorul privat şi ameninţă siguranţa locurilor de muncă, prin eliminarea reglementării stricte prin lege a relaţiilor de muncă.
Însă, promisiunea executivului de a elimina o serie de amendamente cheie ale reformei nu a convins organizaţiile studenţeşti să-şi încheie protestele. Studenţii au susţinut că vor ca executivul să abandoneze complet planurile de a elimina reglementările stricte privind relaţiile de muncă, care îi protejează pe angajaţi de concediere.
Mai mult, preşedintele socialist Francois Hollande a fost susţinut până acum în special de către organizaţiile studenţeşti, iar protestele generate de reforma legii muncii îi ameninţă poziţia înainte de alegerile în care speră să obţină un al doilea mandat la Palatul Elysee.
Mii de liceeni au ieşit joi în stradă în numeroase oraşe din Franţa, la apelul sindicatelor şi asociaţiilor, pentru a cere modificarea proiectului de lege a muncii, iar la Paris manifestaţia a degenerat în violenţe soldate cu doi răniţi.
Sute de elevi au protestat la Paris şi au blocat intrarea în licee, după care s-au strâns în Place de Nation, pentru a lua parte la un marş. O serie de incidente s-au înregistrat la începutul mitingului. Mai mulţi membri ai unor mişcări anarhiste au aruncat cu sticle în forţele de ordine şi s-au urcat pe maşinile din zonă. Trei persoane mascate au fost arestate.
Doi agenţi de poliţie au fost loviţi de o maşină, suferind răni uşoare. Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.
Manifestaţii importante au avut loc şi la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), unde 3.000 de oameni au luat parte la marşul de protest. Între 2.000 şi 3.000 de tineri au ieşit în stradă şi la Tours (centrul Franţei), iar alţi 500 la Bordeaux (sud-vest).
În total, 115 din cele 2.500 de licee de stat din Franţa sunt blocate de proteste, potrivit Ministerului Educaţiei, în timp ce Uniunea Naţională a Liceenilor a estimat că este vorba de 120, până la 200 de licee .
Reformele propuse de Guvern prevăd ca aproape toate relaţiile de muncă din ţară, în prezent reglementate strict prin lege, să poată fi negociate între angajatori şi sindicate. Manifestanţii se plâng că această decizie ameninţă siguranţa locului de muncă.
Sursa: news.ro