Fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, este doar ultimul demnitar salvat în ultimul an în plenul celor două camere ale Parlamentului. Din iunie anul trecut şi până la votul care l-a scăpat pe Corlăţean de urmărirea penală, senatorii şi deputaţii au mai protejat nume grele ca Victor Ponta, Dan Şova sau Sebastian Ghiţă.
Teoria conspiraţiei şi a forţelor oculte care ar fi manipulat votul din străinătate în noiembrie 2014 l-a salvat pe Titus Corlăţean de urmărirea penală în dosarul diaspora. "Au fost destui cetăţeni, în special din vestul ţării, care au plecat, şi-au descoperit dorinţa de a vota în diferite capitale europene în acel 2 noiembrie. Au fost vizualizate autocare cu numere din vestul ţării. Foarte multe maşini care s-au deplasat. Au fost ascultate discuţii, sunt oameni care călătoresc low-cost şi au auzit grupuri de turişti care s-au dus la Londra să viziteze, mă întreb pe ce bugete şi bani, pentru ca apoi să îngroaşe rândurile la cozi. Au fost apoi grupuri care după ce au votat s-au aşezat din nou la rând pentru a îngroşa rândurile şi a genera dificultăţi în procesul de votare", a susţinut Corlăţean faţa colegilor. Senatorii i-au ascultat pledoaria şi l-au salvat apoi cu o majoritate covârşitoare de ancheta procurorilor DNA. Cazul senatorului PSD nu este unul singular. În ultimul an aleşii au salvat de braţul lung al Justiţiei majoritatea numelor grele care au ajuns la votul pentru ridicarea imunităţii.
În iunie 2015, DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta. Procurorii îl acuzau de confilct de interese după ce l-ar fi numit de mai multe ori ca ministru pe “amicul” Dan Şova. Deputaţii au respins solicitarea DNA, iar faptul că fostul premier este în continuare deputat ţine şi azi în stand-by ancheta. În aceeaşi lună, Senatul l-a scăpat de arest pe senatorul Dan Şova, asta după ce votul pentru ridicarea imunităţii din 25 martie s-a repetat în urma unei decizii a CCR care a stabilit că hotărârea iniţială de respingere a cererii DNA a fost neconstituţională.
Lacrimile lui Rizea
În decembrie anul trecut, deputatul Cătălin Teodorescu a scăpat şi el de arest în dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP. Deputaţii au aprobat însă arestarea lui Ioan Oltean, care ar fi primit 600 de mii de euro în curtea unei biserici din Chitila, susţin procurorii. Prima sesiune din 2016 a început cu un cadou nesperat pentru Mădălin Voicu. Deputatul a scăpat de arest într-un caz de deturnare de fonduri europene destinate romilor. Mai ghinionist a fost însă colegul său, deputatul Nicolae Păun, care a ajuns în spatele gratiilor după votul Camerei. De cealaltă parte, Senatul a aprobat începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea şi arestarea senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. În luna martie, deputatul PSD Cristian Rizea a fost la numai două voturi de arestare. A scăpat însă după ce s-a plâns colegilor că îşi va pierde fiul adoptat în cazul în care îl vor da pe mâna judecătorilor. La finalul lunii martie, deputaţii au făcut scut şi în jurul lui Sebastian Ghiţă, acuzat pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă. Ghiţă a scăpat de arest după ce deputaţii au respins în plen atât cererea de reţinere, cât şi cea de arestare trimise pe numele său.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Obstrucționarea Justiției nu poate fi acceptabilă într-o țară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate. Vinovăția sau nevinovăția cuiva se stabilește în fața unui judecător, nu prin vot în plen.