Într-un moment în care invazia lui Putin s-a poticnit în estul și sudul Ucrainei, regimul de la Teheran sare în ajutorul marelui său aliat antiamerican de la Kremlin, cu tehnică performantă de luptă.
Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone, inclusiv modele avansate, capabile să lanseze rachete, a anunțat administrația Biden, dezvăluind public ceea ce oficialii americani susțin că s-a dorit a fi un efort secret al Teheranului de a oferi asistență militară pentru invazia lui Putin în Ucraina.
Livrarea planificată a aparatelor aeriene de luptă fără pilot (UAV), dezvăluită de consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, ar putea oferi un impuls semnificativ încercărilor Moscovei de a localiza și de a distruge artileria și alte sisteme de armament furnizate Kievului de către Occident, care au încetinit ofensiva trupelor rusești în ultimele săptămâni.
Sullivan a declarat că Iranul se pregătește, de asemenea, să îi instruiască pe ruși în privința modului de utilizare a armelor, sesiunile inițiale de antrenament urmând să înceapă chiar în această lună.
Drone pentru Putin
„Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei câteva sute de drone, printre care și aparate de luptă, într-un timp foarte scurt!”, a anunțat Sullivan, la începutul săptămânii, în cursul unui briefing de presă organizat la Washington.
Aceste informaţii „indică, de asemenea, că Iranul se pregăteşte să instruiască forţele ruse pentru utilizarea acestor drone, iar primele sesiuni de antrenament urmau să debuteze la începutul lui iulie”, a adăugat consilierul prezidenţial, precizând că nu ştie dacă aceste aparate de luptă au fost deja trimise de către Teheran.
„Este numai un exemplu al modului în care Rusia caută capacități militare în țări precum Iranul”, a spus el. Aceste drone au mai fost folosite până acum de rebelii houthi din Yemen, susținuți de iranieni, „pentru a ataca Arabia Saudită”, a afirmat Sullivan.
Invazia Ucrainei are „un cost uriaş” pentru Moscova, confruntată cu probleme în întreţinerea armamentului său, în timp ce forţele ruse fac eforturi uriașe pentru a câștiga noi teritorii în estul ţării, a mai spus Sullivan.
De cealaltă parte, SUA au anunţat săptămâna trecută un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, lansatoare de rachete multiple HIMERS şi obuze cu precizie ridicată. Washingtonul a furnizat deja Kievului asistenţă militară în valoare de 6,9 miliarde de dolari, de la declanşarea invaziei rusești.
Potrivit consilierului prezidenţial, „Rusia şi-a ratat deja în mare măsură obiectivele în Ucraina”, care erau „cucerirea capitalei Kiev, distrugerea Ucrainei ca ţară, eliminarea identităţii ucrainene şi integrarea Ucrainei la Rusia”.
„Obiectivul fundamental al strategiei noastre este să-i plasăm pe ucraineni într-o postură cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să se afle într-o poziție de forţă la masa negocierilor, atunci când va veni vremea diplomaţiei!”, a recunoscut Sullivan, în încheiere.
Arme redutabile
Atât în mâinile armatei lui Putin, cât și ale militanților antiamericani de pretutindeni, finanțați cu generozitate de către Teheran, dronele iraniene devin o armă puternică.
În timp ce Rusia are propriul arsenal extins de drone, sosirea aparatelor de zbor iraniene ar putea ajuta Moscova să refacă un sistem de armament-cheie, care a suferit pierderi grele, timp de patru luni, în timpul războiului ucrainean.
Dronele au jucat un rol important încă de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, pentru operaţiuni de recunoaştere, tiruri de rachete sau lansări de bombe.
Dronele de supraveghere sunt esențiale în țintirea forțelor inamice de artilerie, iar aparatele înarmate pot zbura ore întregi deasupra câmpului de luptă, lansând rachete care pot distruge tancuri și alte vehicule blindate.
Iranul s-a plasat în ultimii ani în postura unui important producător de avioane fără pilot. Printre modelele sale militare se numără „Shahed-129”, care seamănă foarte mult cu UAV-ul „Predator” fabricat în SUA și utilizat în operațiuni militare și de combatere a terorismului în străinătate. Unii experți militari sunt de părere că „Shahed-129” este o clonă „Predator”, fabricată printr-o operațiune de „inginerie inversă” aplicată unui avion de spionaj american, care s-a prăbușit în Iran în urmă cu câțiva ani.
Liderii iranieni au oferit „la liber” sisteme UAV unor grupuri externe, considerate de către Occident „teroriste”, mai ales milițiilor pro-Iran din Irak, Siria și Yemen. Dronele de concepție iraniană au fost folosite pentru a ataca bazele militare americane și ale aliaților din Orientul Mijlociu, precum și ținte civile, cum ar fi rafinăriile de petrol.
„Moscova și-a dovedit limitele”
Primirea UAV-urilor de la iranieni este o „declarație semnificativă” în privința limitelor capacităților militare rusești, susține Frederick Kagan, director al „Critical Threats Project la American Enterprise Institute”, citat de „The Washington Post”.
Există o serie de indicii că forțele susținute de Rusia sunt în criză de arme de precizie, iar UAV-urile din Iran ar schimba această balanță, a adăugat el.
„Este dificil de evaluat care va fi efectul, dar este clar că le va oferi rușilor mai multe capacități de a efectua atacuri aeriene - probabil mai adânc pe teritoriul ucrainean -, decât au în momentul de față”, a mai spus Kagan.
De cealaltă parte, Ucraina a folosit UAV-uri - multe dintre ele furnizate de țări NATO, precum Turcia - pentru a distruge sute de tancuri și transportoare blindate rusești de la începutul invaziei.
Izolată din punct de vedere diplomatic și supusă unor sancțiuni economice grele, Moscova s-a străduit, în schimb, să înlocuiască din producție proprie o parte din echipamentul militar pierdut, în timp ce Ucraina primește arme în valoare de miliarde de dolari, inclusiv sisteme de artilerie de ultimă generație, din partea SUA.
Cu orice preț, contra SUA
În timp ce China ezită să ofere Rusiei ajutor militar direct în războiul din Ucraina, de teama unor repercusiuni dure asupra intereselor sale economice și comerciale în derulare cu Occidentul, Moscova poate spera acum la un sprijin imediat doar din partea celei de-a treia forțe mondiale antiamericane.
De-a lungul anilor, Rusia s-a dovedit un partener comercial cheie și un aliat militar ocazional al Iranului. Deși a fost de partea SUA și a UE în susținerea acordului nuclear iranian din 2015, Moscova a luptat alături de regimul de la Teheran pentru a-l apăra pe liderul sirian Bashar al-Assad - aliat-cheie al ambelor țări - în timpul războiului civil de 11 ani din Siria.
Aversiunea ruso-iraniană față de interesele SUA a ieșit din nou la suprafață recent, când membri ai milițiilor irakiene, susținute de Iran, și ai serviciilor regionale de informații din Orientul Mijlociu au dezvăluit că Rusia primește muniții și echipamente militare, provenite din Irak, prin intermediul unor rețele iraniene de contrabandă, pentru a face față războiului din Ucraina.
Potrivit publicației „The Guardian”, sisteme de grenade propulsate de rachete (RPG-uri), rachete antitanc, precum și sisteme de lansatoare de rachete de concepție braziliană au fost expediate în Rusia, din Irak, cu ajutorul iranienilor.
Mai mult, un sistem de rachete „Bavar 373” de fabricație iraniană, similar cu „S-300” rusesc, a fost, de asemenea, donat Moscovei de autoritățile de la Teheran, care au returnat și un „S-300”, conform unei surse implicate în organizarea transportului militar, citată de publicația britanică.
Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la răsturnarea lui Saddam Hussein, în 2003, iar SUA au antrenat și aprovizionat unități ale armatei irakiene și ale forțelor speciale pentru a apăra guvernul de la Bagdad contra insurgenților. După două decenii de război, țara este plină de armament.
O mare parte a arsenalului a trecut în mod legal în mâinile milițiilor șiite, susținute de Iran, care se opun prezenței SUA în țară, dar care, din 2016, au fost încorporate oficial în forțele armate irakiene, ca parte a luptei împotriva organizației teroriste Stat Islamic (SI).
Cunoscute atât pentru eficiența lor în dezmembrarea „califatului” SI, cât și pentru tratamentul brutal aplicat civililor sunniți, aceste grupări au devenit actori puternici în cadrul instituțiilor de securitate din Irak.
În acest context, utilizarea lumii interlope a traficului de arme, controlată de Iran, semnalează o schimbare majoră în strategia rusă, în condițiile în care Moscova este forțată să se sprijine acum pe Teheran pentru a face față războiului din Ucraina.