Jurnalul.ro Editoriale "Fundalul politic și electoral’’ al țâfnei ministeriale

"Fundalul politic și electoral’’ al țâfnei ministeriale

de Serban Cionoff    |   

Amarnic s-a mai supărat ministra justiției, Raluca Prună, pe cei care și-au permis să îi atragă atenția că, sub ocârmuirea sa, se tărăgănează transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului European din 9 martie 2016 privind consolidarea unor anumite aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent în cadrul proceselor penale. ,,Există vreme pentru toate- a replicat afina de idei a europârăcioasei Monica Macovei- , spun numai să luăm directivele pe rând, nu peste rând.’’ Nu înainte de a menționa că termenul pentru implementarea directivei este 1 aprilie 2018 și de a sublinia, cu mare țâfnă, că ,,nu e o glumă’’.

La drept vorbind, cred că poate era mai bine dacă doamna Raluca Prună ar fi spus numai o glumă. Dar, așa  pronunțând apăsat  că ,,există timp’’ pentru implementarea respectivei directive a legislativului european, ministra justiției  nu face decât să ne reamintească faptul că, tot domniei sale, îi aparține  zicerea despre discuțiile despre drepturile omului care nu sunt decât ,,un lux teoretic’’.

Pe bună dreptate, această nouă dovadă de aroganță și de cinism- pe care ne-a oferit-o, în mod public și nu la o șuetă mondenă,titulara portofoliului justiției în guvernul tehnocrat a la varză de Bruxelles- și-a primito severă dar meritată punere la punct din partea lui Ioan Mircea Pașcu. Prestigios europarlamentar român, om cu o admirabilă verticalitate morală, care i-a atras atenția că ,,a fost nevoie ca UE să ne reamintească de obligativitatea aplicării acestui principiu prin Directiva în cauză’’.

Poate căm-aș fi rezumat să consemnez, cu tot respectul meritat, luarea de atitudine a domnului Ioan Mircea Pașcu, dacă nu mi-ar fi atras atenția calificativul ,,electoral’’, care a revenit cu o semnificativă frecvență în diatriba Ralucăi Prună. Prima oară, atunci când a acuzat ,,fundalul politic și electoral’’ al criticilor care i-au fost adresate, a doua oară, în propoziția finală, cu care a vrut să le închidă gura incomozilor:,,Restul e campanie electorală’’.

Mare, dureros și, mai ales, revoltător adevăr a rostit doamna ministră a  justiției: ,,este campanie electorală’’! Spuneți și dumneavoastră, cum ar arătaRomânica asta guvernată curat democrat-tehnocratic, dacă, după alegerile locale, ediția 2016, nu ar mai apare niscai jalbe în proțap, trimise la noile Înalte Porți, despre alegeri fraudate. Atenție: de către un anumit partid sau o anumită coaliție!  Sau dacă nu ar mai fi puse în acțiune mașinile pe capota cărora domnii prokurori să îi oblige pe cetățenii români cu drept de vot de la orașe și sate să jure cu mâna pe Biblie că vor spune adevărul și numai adevărul despre cum și-au exercitat dreptul la vot?Vot care, într-un stat de drept, stat membru al Uniunii Europene, cum ne pretindem a fi, este un vot secret.

Iar dacă ținem cont că, mai la toamnă, vor avea loc și alegerile parlamentare, atuncieste limpede pentru toată lumea de ce a rostit, atât de apăsat – și încă de două ori!- calificativul incriminant: ,,electoral’’ doamna ministru de  justiție. Înfierându-i, cu mânie tehnocrată, pe toți cei care îi cer să grăbească transpunerea directivei Parlamentului Europei Unite prin care consacră acest pilon fundamental al dreptului care este prezumția de nevinovăție.

Suspiciuneperfect rezonabilă atâta vreme cât încă nu ni s-au șters din memorie imaginile cu descinderileprokrorilor de școală neo-stalinistă care, imediat după Referendum, au scos în stradă oamenii și i-au ținut acolo până au făcut mărturisiri complete. Situații revoltătoare care au stârnit protestele mai multor entități reprezentative ale societății civile.

Au stârnit… și mai departe? S-a deranjat CSM-ul să cerceteze asemenea fapte? S-au descoperit măcar câțiva responsabili pentru asemenea brutale încălcări ale drepturilor omului? Haida-de...

Nu era, oare, mai  cinstit dacă ministra (in)justiției să ne-ar fi spus că a fixat ca termen pentru transpunerea directivei Parlamentului European  pur și simplu pe 1 aprilie? Ziua păcălelilor. Afirmație care, în logica Ralucăi Prună,merge la pachet cu ,,luxul teoretic’’ numit drepturile omului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri