Potrivit meteorologilor, ninsorile revin în special în nord, centru și nord-est, iar temperaturile scad semnificativ în cea mai mare parte a țării.
De asemenea, se anunță vânt puternic, care va contribui la accentuarea senzației de frig.
Vineri, 26 ianuarie
Ziua de vineri începe cu o răcire a vremii și precipitații slabe în nord, centru și est. În nord, acestea vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, în timp ce în est și sud-est se vor înregistra și ploi.
În Moldova și sud-vestul Olteniei, precum și local în Transilvania, vântul va fi destul de puternic, cu rafale de 50 - 60 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1800 m, vor fi rafale de 80 - 100 km/h, însoțite de ninsori viscolite. Temperaturile maxime vor oscila între 0 și 9°C, cele mai scăzute fiind în Maramureș, Bucovina și estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate în sudul Munteniei și al Olteniei.
Sâmbătă, 27 ianuarie
În noaptea de vineri spre sâmbătă, un front atmosferic va traversa țara, aducând un nou val de precipitații. În Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei vor predomina ninsorile, cu depuneri de zăpadă, în timp ce în alte regiuni vor fi ploi și precipitații mixte.
În Oltenia însă, se așteaptă o vreme frumoasă, cu temperaturi locale de până la 9 - 12°C. În restul țării, inclusiv în nord, centru, nord-est și sud-est, temperaturile vor fi mai scăzute, între 0 și 5°C. Din cauza vântului puternic, temperaturile resimțite vor fi mai scăzute în întreaga țară.
Duminică, 28 ianuarie
Duminică dimineața, se anunță ninsori slabe în unele zone din estul țării, iar mai târziu doar la munte.
Oltenia va înregistra din nou cele mai ridicate temperaturi, atingând 7 - 10°C, în timp ce nordul Moldovei și estul Transilvaniei vor avea temperaturi cuprinse între 0 și 2°C. În restul țării, temperaturile vor oscila între 2 și 7°C.
"Nu este ceva neobișnuit pentru luna ianuarie, dar poate mai neobișnuit este faptul că asistăm foarte des în această lună la schimbări în evoluția vremii", a explicat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.
Vremea va fi mai caldă decât cea specifică perioadei, în următoarele două săptămâni, urmând ca în a doua parte a lunii februarie temperaturile să fie, în general, apropiate de cele normale, se arată în prognoza publicată marți de Administrația Națională de Meteorologie.
Săptămâna 29.01.2024 – 05.02.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarptice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 05.02.2024 – 12.02.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile extracarptice și local în cele vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 12.02.2024 – 19.02.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil ușor mai coborâte în zonele montane, dar și ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord- vestice și centrale, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 19.02.2024 – 26.02.2024
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații, estimate pentru acest interval, vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.
(sursa: Mediafax)