Jurnalul.ro Ştiri Externe G7 pune China la zid. Avertismente pentru Beijing și pace în Ucraina

G7 pune China la zid. Avertismente pentru Beijing și pace în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Liderii G7, întruniți la Hiroșima, cer Chinei să preseze Rusia pentru a încheia pacea cu Ucraina și transmit mai multe avertismente Beijingului.

Pace în Ucraina

"Cerem Chinei să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a opri agresiunea militară şi a-şi retrage imediat, total şi fără condiţii trupele din Ucraina. Încurajăm China să susţină o pace totală, corectă şi durabilă, pe baza integrităţii teritoriale, inclusiv prin dialogul direct cu Ucraina", se arată în Declaraţia liderilor Grupului G7, citată de cotidianul Le Monde.

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns de urgență la summit pentru a cere continuarea sprijinului financiar și militar de către statele occidentale. El a afirmat că "pacea va fi mai aproape" după această reuniune.

"Japonia. G7. Întâlniri importante cu partenerii şi prietenii Ucrainei. Dezvoltarea securităţii şi a cooperării pentru victoria noastră. Pacea va fi mai aproape astăzi", a transmis acesta pe Twitter.

Surse citate de cotidianul Financial Times au declarat că liderii G7 vor analiza o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina în scopul opririi conflictului militar cu Rusia, iar Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă.

De  cealaltă parte, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a afirmat în această săptămână că planul de pace al Ucrainei înseamnă capitularea Rusiei. 

Militarizare în Asia-Pacific

Aceștia mai solicită Beijingului să evite militarizarea zonei Asia-Pacific.

"Suntem pregătiţi să facilităm relaţii constructive şi stabile cu naţiunea chineză, ţinând cont de importanţa dialogului sincer cu autorităţile chineze. Reafirmăm opoziţia faţă de activităţile chineze de militarizare în zona Asia-Pacific", subliniază liderii G7.

Relațiile comerciale

Un alt avertisment privește practicile Chinei de  "coerciţie economică" care vor "consecinţe", însă G7 nu precizdază care sunt aceste practici, potrivit AFP.

"Vom lucra împreună pentru a ne asigura că încercările de a folosi dependenţele economice ca armă să fie sortite eşecului şi să aibă consecinţe. Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la constrângerea economică, care nu doar dăunează comerţului internaţional, ci subminează ordinea internaţională bazată pe respectarea suveranităţii şi a statului de drept şi, în cele din urmă, compromite securitatea şi stabilitatea globală", mai precizează G7.

Îngrijorările vizează îndeosebi semiconductorii, mineralele esențiale și bateriile electrice. 

Reacția Chinei

Administraţia de la Beijing a criticat însă atitudinea G7. Ambasada Chinei din Japonia a transmis, vineri, îngrijorarea Beijingului în legătură cu "acţiuni negative" ale G7 şi a îndemnat preşedinţia niponă a organizaţiei să nu transforme summitul într-un "spectacol politic" destinat contracarării naţiunii chineze.

Totodată, Rusia și China au anunțat, din 2022, un parteneriat fără limite și se opun împreună hegemoniei promovate de Statele Unite la nivel mondial.

Grupul G7 cuprinde SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franţa şi Italia. La summitul din Hiroshima participă şi lideri ai UE.

 

Subiecte în articol: g7 China Rusia asia pacific militarizare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri