Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gabriel Zetea: Nu se pune problema să eliminăm facilitățile fiscale acum

Gabriel Zetea: Nu se pune problema să eliminăm facilitățile fiscale acum

de Redacția Jurnalul    |   

Majorarea taxelor și impozitelor este exclusă, declară vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El spune că Guvernul Ciolacu va corecta deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor.

Social-democratul precizează la RFI că facilitățile fiscale pentru diverse categorii de salariați nu vor fi eliminate în acest moment.

Gabriel Zetea declară că "nu se pune problema de a elimina facilități fiscale în acest moment. Declarația primului-ministru Marcel Ciolacu este foarte clară, intenția sa este ca în acest moment motoarele economice să funcționeze la capacitate maximă, doar în acest fel se poate adăuga valoare adăugată la economie, pentru ca la un moment dat încasările și veniturile bugetare să crească și deficitul să scadă".

Întrebat dacă vor fi majorate taxe și impozite, pentru a aduce mai mulți bani la buget, vicepreședintele PSD a răspuns: "Nu, este exclus și asta. În primul rând, deficitul bugetar poate fi reglat printr-o reducere a cheltuielilor și ăsta trebuie să fie principalul scop pe care Ministerul Finanțelor îl are și asta este și linia pe care primul-ministru Marcel Ciolacu a transmis-o Ministerului Finanțelor, să vină cu un plan de măsuri, pentru ca în a doua parte a acestui an să ne încadrăm în ținta de deficit bugetar, dar în același timp să nu introducem taxe și impozite noi, să nu mărim taxe și impozite, pentru că și așa în acest moment e extrem de dificil de apărat puterea de cumpărare a populației".

Reporter: Dar reducerea cheltuielilor e doar un deziderat exprimat public de coaliție. De facto, nu s-a schimbat mare lucru, iar cifrele economice pe primele cinci luni ale acestui an o arată clar: deficitul bugetar a ajuns deja la mai mult de jumătate din ținta pe întregul an. Dacă nici nu majorați impozitele, nici nu eliminați acum facilitățile fiscale și nici nu reduceți efectiv din cheltuieli, după cum se vede, atunci cum veți corecta deficitul bugetar?

Gabriel Zetea: Printr-o mai bună absorbție a fondurilor europene. Nu e o soluție miraculoasă, e o soluție pe care o știm de la început.

Reporter: Dar asta puteați să faceți și până acum și nu s-a întâmplat.

Gabriel Zetea: Da, da, da, de acord cu dvs.. Se accelerează absorbția fondurilor europene. Vedem de exemplu discuțiile în ce privește tranșa a doua din PNRR. În momentul în care s-a vorbit despre o lipsă a încasărilor la buget, ei, uite, de atunci, tranșa a doua a fost rezolvată, a fost acceptată de către Comisia Europeană la plată (...). Se va depune cererea de plată numărul trei, pentru PNRR și sperăm că până la finalul anului și aceste miliarde din tranșa a treia să intre în România, iar acum, pe finalul anului, la toate ministerele, în special la Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene, dar vorbim aici despre autoritățile locale, să poată să deconteze facturile, care sunt destul de întârziate la plată în ceea ce privește fondurile europene (...).

Reporter: Își asumă PSD responsabilitatea pentru problemele din buget? Nu de alta, dar sunteți la guvernare de un an și jumătate și ați deținut până acum și funcția de ministru de Finanțe. Deci dacă ceva nu a funcționat în buget, problema e la fostul dvs. ministru, Adrian Câciu.

Gabriel Zetea: Să ne înțelegem, a existat un trend în România, n-avem cum să ascundem acest lucru. În 2020, deficitul bugetar a fost de peste 9%, în 2021 de 7%, în 2022, după ce a venit PSD, undeva la 5,5%, iar în acest an ne propunem 4,4%. Deci vorbim de o îmbunătățire constantă a deficitului bugetar și de o însănătoșire a finanțelor României.

Reporter: Vedeți partea plină a paharului.

Gabriel Zetea: Păi, vedem partea plină a paharului, pentru că nu poți să îndrepți lucrurile peste noapte, dar vedem un trend încurajator de îmbunătățire, până la urmă și de însănătoșire a finanțelor, lucrul acesta este cert. De asemenea, dacă vrem să ne uităm în istorie, ne uităm la momentul în care am avut ultima guvernare a PSD, până în 2019. Și acolo am avut de fiecare dată o încadrare în deficitul bugetar (...).

Reporter: Dar v-ați încadrat în deficit, pentru că ați tot rostogolit anumite datorii, pe care nu le-ați plătit, iar când liberalii au preluat guvernarea și le-au achitat, evident, deficitul a crescut.

Gabriel Zetea: Dacă ne raportăm la încadrarea într-o țintă de deficit, vorbim de guvernarea 2017-2019. Au fost trei ani consecutivi în care ne-am încadrat, nu se pot rostogoli datorii pentru ani de zile. Acum vorbim iarăși de a o guvernare a PSD, de un an și ceva, care va dura până în 2024, așadar nu pot să rămână datorii atât de mult timp, ăsta este un mit pe care guvernările de dreapta l-au tot transmis, pentru a arăta cumva cu degetul spre greaua moștenire. Nu, nu a existat grea moștenire, când iei Guvern de la PSD, pentru că iei o guvernare stabilă, iei o guvernare care a luat măsuri coerente de fiecare dată. PSD știe să facă asta, știe să guverneze eficient.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: gabriel zetea facilitati fiscale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri