Jurnalul.ro Ştiri Observator Gardul anti-pestă al Bulgariei la graniţa cu România, aproape gata

Gardul anti-pestă al Bulgariei la graniţa cu România, aproape gata

Gardul de 133 de kilometri care este în prezent construit la graniţa Bulgariei cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane, va fi gata până la finele acestei luni, a declarat joi ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, pentru postul de televiziune bTV. 

Potrivit lui Porodzanov, gardul va costa 1,1 milioane leva, mai mult decât se estima iniţial, deoarece a fost nevoie să fie folosită o sârmă mai rezistentă. „Până acum a fost instalat peste jumătate din gard. Ne aşteptăm să recepţionăm alte două livrări săptămâna viitoare”, a spus Porodzanov. Potrivit acestuia, Pesta Porcină Africană se apropie de graniţa Bulgariei. „Cel mai recent focar este la Călăraşi, la 15 kilometri de Silistra. Se apropie. Cehia a luat măsuri similare, instalând un gard electrificat, iar acum România va construi şi ea un gard la graniţa cu Ucraina. Subiectul este unul serios. Sunt deja aproape 800 de focare în România”, a spus oficialul bulgar. 
 

Potrivit autorităţilor veterinare, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. 

Potrivit celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi.

Mortalitate 100% pentru porci

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. 



 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri