Jurnalul.ro Sport Gary Lineker: „Ăștia vor să cumpere tot fotbalul, să-l ia la ei acasă și să se joace doar la ei în curte” 

Gary Lineker: „Ăștia vor să cumpere tot fotbalul, să-l ia la ei acasă și să se joace doar la ei în curte” 

de Adi Munteanu    |   

Jurnalul a fost printre primele publicații care a anunțat încă de acum doi ani iminenta intenție a marilor cluburi europene de a înființa o competiție doar a lor.  Urmărind mesajele de pe Twitter ale șeicilor de la PSG și Manchester City, ale șefului lui Real Madrid, Florentino Perez, și ale altor șefi ai marilor cluburi europene era limpede că se dorește înființarea unei ligi exclusiviste. Momentan proiectul a intrat în stand-by, însă se lucrează la un format și mai mare, un adevărat Campionat Mondial al cluburilor mari, cu atragerea echipelor din Brazilia, Argentina și Mexic.

 

UEFA a avut o săptămână furtunoasă, însă, în cele din urmă, a reușit să blocheze noua SuperLigă europeană. Este însă doar o victorie de etapă, pentru că în laboratoarele de la JP Morgan, în continuare obsedat de înființarea acestei competiții exclusiviste, se lucrează la noi variante cu care să fie și mai convingătoare. Pentru asta are nevoie de un Comitet Executiv al UEFA favorabil. 

 

Ținta următorilor doi ani: șeful UEFA, Aleksander Ceferin

Creatorii noii ligi sunt incomodați de poziția fermă a președintelui UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, și a Comitetului Executiv al forului european. Se așteaptă eșecul noului format al Champions League, programat din 2024 pentru ca SuperLiga să vină în forță cu un proiect și mai bănos, astfel încât să fie acceptat cu ochii închiși. De altfel, Florentino Perez a și scăpat porumbelul: „Dacă vrem, facem și un Campionat Mondial al nostru”. Ei bine, acesta va fi noul proiect: o SuperLigă Mondială, unde vor fi invitate echipe din Brazilia, Argentina și Mexic. Cum echipele din America Latină nu sunt obișnuite cu bugete de miliarde de euro, acestea vor fi ușor de ademenit. Va rezulta un fel de Campionat Mondial al Cluburilor itinerant, ca să mulțumească pe toată lumea. Problema rămâne opoziția UEFA, care nu vrea să audă de așa ceva. Însă JP Morgan are doi ani să convingă unul câte unul șefii UEFA până când aceștia vor fi majoritari. Teoretic, acest lucru este foarte posibil. Sunt cunoscute actele de corupție de la UEFA și FIFA, felul în care Rusia și Qatar au obținut organizarea Campionatului Mondial de Fotbal. 

 

„Dacă mai era Sepp Blatter la FIFA...”

Secesioniștii regretă că președinții FIFA și UEFA nu mai sunt Sepp Blatter și Michel Platini. Însuși Florentino Perez spunea că nu ar fi existat nicio problemă dacă cei doi ar fi fost partenerii de dialog: „Ei înțelegeau altfel dezvoltarea și noile nevoi ale fotbalului. Acum cluburi ca Real Madrid, care, vă place sau nu, sunt motoarele fotbalului mondial, sunt nedreptățite. Au suferit pierderi uriașe în această perioadă, de sute de milioane de euro, iar această competiție este o soluție de salvare”. 

Cu siguranță, inițiatorii SuperLigii nu se vor da bătuți. Miza este uriașă, dincolo de sumele uriașe care sunt deja oficiale. Ieșind de sub umbrela UEFA, aceste cluburi nu mai sunt obligate să respecte regulamentele actuale, inclusiv fair-play-ul financiar, iar câștigurile nu vor mai avea limită, nu vor mai împărți banii cu alții.

 

Audiența și banii

Unul din principalele argumente ale secesioniștilor a fost numărul de telespectatori de pe întreg mapamondul. De exemplu, meciul Real Madrid - Inter Milano, 3-2, din grupa B a Champions League, disputat pe 3 noiembrie 2020, a fost urmărit în întreaga lume de 388 de milioane de telespectatori, pe când meciul Krasnodar - Rennes, 1-0, pe 2 decembrie 2020, a fost urmărit de doar 1,3 milioane de telespectatori.

 

Lineker, cel mai vehement adversar al SuperLigii

Fostul internațional englez Gary Lineker a avertizat încă de acum doi ani că „se pune la cale o grozăvie fotbalistică europeană peste capul UEFA”. Nu a fost luat în seamă, crezându-se că scopul echipelor mari ar fi doar o restricționare a echipelor mici la masa lor. UEFA a făcut concesii înființând chiar și Conference League, o competiție mică, în care Real, Barcelona sau Juventus nu vor juca niciodată. Și această decizie l-a iritat pe Lineker. „Prea multe concesii, UEFA arată slăbiciune în fața echipelor mari. Dar ele tot vor încerca să facă ceva separat”, spunea acesta în urmă cu doi ani. Acum, când timpul i-a dat dreptate, a devenit și mai vehement: „Domnilor, vreți bani din China? Foarte bine! Cumpărați campionatul din China și faceți-l la fel de spectaculos ca Champions LEague. Faceți-mă să mă trezesc la ora 3 dimineața să văd un derby din China și să nu mă mai uit la meciul Liverpool - Leeds United, de exemplu. Sau faceți-mă să nu mă mai intereseze Real - Barcelona. Oferiți-mi ceva mai bun fără să-mi furați derby-ul Real - Barcelona, sau Arsenal - Man. United! Acești «investitori» nu voiau să facă altceva decât transformarea lui Messi și Ronaldo în artiști de circ. Voiau să fie în fiecare săptămână un meci Real - Barcelona. Apoi Real - Juventus, apoi Barcelona - Juventus. Să scoată din Messi și Ronaldo mulți bani cât se mai poate scoate bani din ei, că au și ei o vârstă. Urmau alții la rând. Neymar, Mbappe, Haaland. Îi storceau și pe ei până apăreau alte vedete. Îi transformau în circari de Wrestling. Pe bani mulți, dar fără sport, fără o competiție adevărată. În spate era doar o butaforie. Îi transformau în actori de circ ieftin, așa cum e WWA. Mie, personal, mi-a provocat multă scârbă această idee.

 

Perez se visează trofeu

Deși învins, Florentino Perez nu disperă. „Poate am pierdut acum, dar viitorul îmi va da dreptate. Eu cred că trofeul SuperLigii Europene se va numi cândva «Florentino Perez», așa cum primul trofeu  al Cupei Mondiale s-a numit «Jules Rimet». Și Jules Rimet a reinventat competițiile din fotbalul mondial. Și el a fost contestat la vremea aceea. Cercetați presa vremii. Viitorul îmi va da dreptate. Dar eu vreau ca acest viitor să vină cât mai curând. Eu nu voi abandona proiectul”, a declarat oficialul Realului după ce majoritatea echipelor s-au retras din proiect.

 

Dacă acest proiect se făcea în anii 80, Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Manchester City, Atletico Madrid nu ar fi avut ce să caute într-o SuperLigă. Erau echipe anonime pe vremea aceea. Ar fi fost însă o SuperLigă cu Anderlecht, PSV Eindhoven, Steaua București, IFK Goteborg, FC  Porto, Steaua Roșie Belgrad,, Hamburg, Dynamo Kiev. Le-ar fi convenit celor de la Real Madrid, de exemplu, să fie exclus din competiția numărul 1 a Europei? De ce n-au făcut atunci o SuperLigă? Dar, repet, erau niște anonimi pe vremea aceea

Gary Lineker, fost internațional englez

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri