Jurnalul.ro Ştiri Externe Genocidul armenilor, divide autoritățile germane

Genocidul armenilor, divide autoritățile germane

Guvernul german ar urma să se distanţeze de o rezoluţie adoptată în mai de Parlament prin care masacrul asupra armenilor din 1915-1916 comis de forţele otomane a fost declarat genocid, a relatat vineri revista Der Spiegel, preluată de DPA.

Decizia ar avea ca scop aplanarea tensiunilor diplomatice cu Turcia în legătură cu folosirea termenului de 'genocid', se arată în articol.

Germania susţine campania militară condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic de la baza aeriană Incirlik din Turcia, însă votul controversat din Bundestag a determinat guvernul turc să blocheze accesul parlamentarilor germani la această bază unde sunt staţionaţi 250 de militari germani.

Decizia de distanţare a atras deja critici în rândul marii coaliţii de guvernare conduse de cancelarul Angela Merkel, coaliţie din care face parte Uniunea Creştin Democrată (CDU), aripa sa bavareză, CDU, şi Partidul Social-Democrat (SPD).

Totuşi, potrivit unor surse citate de Reuters, Merkel i-ar fi transmis liderului grupului parlamentar al CDU, partidul pe care îl conduce, că ea nu se distanţează de rezoluţia Bundestagului.

Volker Kauder, liderul grupului creştin-democrat din Parlament, a spus la o întâlnire cu membrii de partid că a vorbit cu Merkel, care şi-a evidenţiat poziţia, au precizat surse care au participat la reuniune.

Pe de altă parte, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, membru al Partidului Social-Democrat (SPD, partener de coaliţie al CDU), a declarat vineri că rezoluţia Parlamentului nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

"Parlamentul german are, evident, dreptul şi libertatea să adopte ce rezoluţie vrea, dar Bundestagul însuşi a precizat că nu orice rezoluţie are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic", a spus el presei, fără a comenta direct articolul din Der Spiegel.

Turcia neagă vehement că masacrul asupra armenilor, care, potrivit estimărilor, a făcut până la 1,5 milioane de morţi, în timpul Primului Război Mondial este genocid, pune la îndoială cifrele şi reacţionează ferm la orice sugestie. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri