El condamnă "cu toată fermitatea" încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu, precum şi a celorlalţi ziarişti străini vizaţi de dosarele penale deschise de FSB.
"Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, iar curajul jurnaliştilor de a aduce adevărul în faţa publicului este de nepreţuit. Astăzi este Ziua Internaţională a Accesului la Informaţie, un moment simbolic care vine într-un context important", scrie Geoană, duminică, pe Facebook.
Acesta apreciază că intimidările "grosolane" se alătură "lungului şir de încălcări flagrante ale libertăţii presei prin care Federaţia Rusă încearcă să lovească în chiar fundamentul democraţiei occidentale".
"România şi aliaţii săi trebuie să rămână de neclintit în a apăra valorile şi libertăţile occidentale în fata unor astfel de atacuri josnice", afirmă Mircea Geoană.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnalişti, doi americani şi un român, care ar fi trecut "ilegal" frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk, au anunţat vineri agenţiile de presă ruse, preluate de AFP.
Cei doi americani, Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Ei sunt acuzaţi de autorităţile ruse că "au trecut ilegal frontiera Federaţiei Ruse în regiunea Kursk", a anunţat FSB, într-un comunicat preluat de agenţiile de presă.
În total, anchete au fost declanşate împotriva a "12 jurnalişti străini" pentru acuzaţii de acest tip, începând din 17 august, a precizat FSB, citat de agenţia RIA Novosti.
Proceduri au fost declanşate inclusiv împotriva unor jurnalişti ai canalului american de televiziune CNN, canalului italian RAI sau german Deutsche Welle.
Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete nu par să se afle în Rusia, însă riscă acolo până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus.
AGERPRES