Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania crede că cele două gazoducte Nord Stream sunt grav avariate. Suedia redeschide ancheta

Germania crede că cele două gazoducte Nord Stream sunt grav avariate. Suedia redeschide ancheta

Autoritățile germane apreciază că cele două conducte Nord Stream din Marea Baltică sunt avariate în urma exploziilor din 26 septembrie 2022, scrie dpa. 

"Este foarte probabil ca acţiunea de sabotaj cu explozii puternice să fi avut un efect puternic asupra ambelor trasee de conducte şi de aceea accesibilitatea tehnică nu mai este garantată", a transmis guvernul de la Berlin la o interpelare a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) care dorea deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Acesta a costat miliarde de euro, bani investiți în cea mai mare parte de Rusia și Germania. Însă nu a fost deschis niciodată din cauza presiunilor exercitate de SUA asupra Berlinului. 

Exploziile la conducte au provocat patru scurgeri de gaze în apele teritoriale ale Suediei și Danemarcei. Cele două țări au efectuat anchete independente. Totodată, Federației Ruse i s-a interzis accesul în zonă. 

Rusia și SUA se acuză reciproc ce sabotaj la cele două gazoducte. 

O nouă anchetă a Suediei

Militarii suedezi au reluat ancheta asupra scurgerilor din gazoducte, deplasându-se la fața locului, scrie Reuters. 

"Forțele armate suedeze efectuează în această săptămână cercetări complementare ale fundului mării cu nave de dragare a minelor. Ancheta se face la inițiativa noastră și nu face parte din ancheta poliției", a anunțat armata suedeză pe Twitter.

Totodată, un purtător de cuvânt al marinei militare a declarat că se așteaptă ca noua investiație să fie finalizată în această săptămână.

"Acest lucru este cu adevărat de interes militar național. Nu pot să comentez ce căutăm, de ce suntem acolo, dar am simțit nevoia să ne întoarcem pentru o cercetare suplimentară".

Anterior, poliția și procuratura au anunțat finalizarea cercetărilor, realizate la locul exploziilor cu ajutorul marinei și a Gărzii de Coastă.

Suedia și Danemarca au făcut investigații separat și au concluzionat că au avut loc 4 scurgeri de gaze, în urma exploziilor. 

UE era dependentă în proporție de circa 40% de gazele naturale rusești înaintea războiului din Ucraina dar au impus sancțiuni Moscovei, motiv pentru care s-au reorientat acum spre gazele lichefiate din SUA, mult mai scumpe și de o calitate mai slabă. Totodată, prețurile au explodat iar guvernele și blocul comunitar se străduiesc să adopte măsuri pentru protecția companiilor și gospodăriilor, grav afectate de criză. 

 

 

 

Subiecte în articol: nord stream germania suedia danemarca sua Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri