Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, bombardată la ONU cu acuzații de genocid 

Germania, bombardată la ONU cu acuzații de genocid 

de Şerban Mihăilă    |   

Germania a respins cu fermitate acuzațiile care i-au fost aduse de către Nicaragua la instanța supremă a Națiunilor Unite, acolo unde Berlinul este învinuit că a facilitat încălcări ale Convenției de la Geneva și ale dreptului umanitar internațional, prin furnizarea de arme și alte tipuri de sprijin Israelului, în campania militară devastatoare lansată de statul evreu în Gaza.

Procesul intentat de Nicaragua este cea mai recentă încercare legală de a ține în frâu ofensiva Israelului, din partea unei țări care are legături istorice cu poporul palestinian, după ce Africa de Sud a acuzat statul evreu de genocid, la aceeași instanță, la sfârșitul anului trecut. 

Acțiunea vine pe fondul apelurilor internaționale tot mai numeroase, menite să-i determine pe aliații Israelului să nu mai furnizeze arme acestei țări, în condițiile în care chiar unii dintre susținătorii guvernului israelian, inclusiv Germania, au devenit din ce în ce mai critici față de continuarea războiului.

„Acuzații lipsite de orice temei!”

„La o privire atentă, acuzațiile Nicaraguei se destramă.”, a afirmat Christian Tams, membru al echipei juridice germane, în fața comisiei de 16 judecători de la Curtea Internațională de Justiție de la Haga (CIJ).

La începutul săptămânii, Nicaragua a cerut judecătorilor să dispună oprirea ajutorului militar al Germaniei pentru Israel, pe motiv că sprijinul Berlinului permite acte de genocid și încălcări ale dreptului umanitar internațional în Gaza.

Șefa echipei juridice a Germaniei, Tania von Uslar-Gleichen, a ripostat imediat, declarând că acuzațiile Nicaraguei „nu au nicio bază de fapt sau de drept”. „Acestea depind de o evaluare a comportamentului Israelului, care nu este parte la aceste proceduri.”, a adăugat ea.

Audierile preliminare, care au avut loc luni și marți, se concentrează exclusiv pe cererea Nicaraguei pentru așa-numitele măsuri provizorii, inclusiv un ordin judecătoresc prin care Berlinul să oprească ajutorul militar și de altă natură acordat Israelului și să restabilească finanțarea agenției ONU de ajutorare din Gaza.

În încheierea pledoariilor Germaniei, Von Uslar-Gleichen a îndemnat judecătorii să nu impună măsuri preliminare și să respingă acțiunea intentată de Nicaragua.

La rândul său, Tams a precizat că Germania a autorizat doar patru exporturi de arme de război către Israel, din octombrie, „dintre care trei se referă la echipamente de testare sau de antrenament”. El a mai spus că 98% din exporturile militare către Israel de la atacurile din 7 octombrie nu au constat în arme de război, ci în alte echipamente.

Arătând judecătorilor o fotografie a unui ajutor german parașutat în Gaza, Tams a adăugat că Berlinul continuă să ofere sprijin umanitar palestinienilor „în fiecare zi, în condiții extrem de dificile, colaborând în mod constructiv cu partenerii internaționali”.

Concomitent, într-un discurs rostit la Berlin, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, le-a declarat reporterilor că, „din prima zi după 7 octombrie, Germania s-a confruntat cu dilema incredibilă că Hamas s-a instalat în mod deliberat în spatele civililor, a folosit în mod deliberat suferința umană a palestinienilor și a palestinienilor din Gaza pentru a-și extinde atacul asupra Israelului".

Într-un ecou al comentariilor făcute de avocații germani în instanță, Baerbock a adăugat că Germania este angajată în respectarea dreptului internațional, inclusiv a dreptului la autoapărare.

„Acest lucru înseamnă că Israelul are dreptul de a se apăra, ca orice țară din lume, împotriva acestor atacuri teroriste care continuă să fie efectuate cu scopul de a distruge Israelul ca stat.”, a spus ea.

La audierile de luni, ambasadorul nicaraguan în Olanda, Carlos José Argüello Gómez, a acuzat Germania că „nu și-a onorat propria obligație de a preveni genocidul sau de a asigura respectarea dreptului umanitar internațional.”.

De cealaltă parte, un alt avocat din echipa juridică germană, Samuel Wordsworth, a susținut că instanța nu poate hotărî dacă Germania încalcă obligația de a preveni genocidul, deoarece judecătorii săi nu au decis că Israelul încalcă Convenția privind genocidul.

Într-o fază preliminară a cazului intentat la sfârșitul anului trecut de Africa de Sud, instanța ONU a declarat că „este plauzibil” ca acțiunile Israelului în Gaza să reprezinte încălcări ale convenției.

Ce urmează

Instanța va avea nevoie de săptămâni pentru a lua o decizie preliminară, iar acțiunea intentată de către Nicaragua se va prelungi probabil ani de zile.

Israelul neagă cu tărie că actuala sa campanie militară din Gaza echivalează cu acte de genocid, afirmând că acționează în legitimă apărare, după ce militanții conduși de Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, pe 7 octombrie, anul trecut, ucigând aproximativ 1.200 de persoane.

De atunci, peste 33.000 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, susține Ministerul Sănătății din teritoriul autonom. Bilanțul nu face distincție între civili și insurgenții teroriști, dar susține că femeile și copiii reprezintă majoritatea morților.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, Germania este pe locul al doilea, după SUA, în ceea ce privește furnizarea de arme către Israel.

Ar fi însă mult mai greu, dacă nu imposibil, ca SUA să fie aduse în fața Curții, deoarece Washingtonul nu recunoaște puterea CIJ de a obliga țările să se prezinte în fața acesteia. De asemenea, SUA nu au semnat un protocol la Convenția privind genocidul, care permite țărilor să aducă disputele în fața Curții.

 

Subiecte în articol: germania onu genocid
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri