Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania va reduce la jumătate finanțarea militară pentru Ucraina

Germania va reduce la jumătate finanțarea militară pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei, anul viitor. Informația vine în contextul îngrijorărilor legate de faptul că sprijinul american pentru Kiev ar putea scădea dacă Donald Trump revine la Casa Albă.

Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, potrivit unui proiect de buget pentru anul viitor - care a fost văzut de Reuters.

Berlinul speră că Ucraina își va putea acoperi cea mai mare parte a nevoilor militare cu împrumuturile de 50 de miliarde de dolari (38 de miliarde de lire sterline) din veniturile activelor rusești înghețate aprobate de G7.

„Finanțarea Ucrainei este asigurată pentru viitorul previzibil datorită instrumentelor europene și împrumuturilor G7”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

Această decizie vine în contextul în care Germania se străduiește să își refacă propriile provizii militare - după ce a donat deja Kievului trei unități de apărare antiaeriană Patriot și o mulțime de alte arme și pachete de finanțare.

Germania își va îndeplini în continuare obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: ucraina finanțare militară germania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri