Jurnalul.ro Fun Ghidul PESIMISTULUI: Scenarii de cosmar pentru viitor!

Ghidul PESIMISTULUI: Scenarii de cosmar pentru viitor!

Agentia Blomberg a publicat "ghidul pesimistului" pentru 2018, prezentant mai multe variante de viitor deloc imbucuratoare atat pentru Statele Unite, cat si pentru restul lumii. De la bun inceput autorii precizeaza: nu este vorba atat de prognoze, cat de idei provocatoare, chemate sa demonstreze cat de repede se schimba lumea in care traim.

 

Scenariul 1: Trump devine presedinte pentru a doua oara

Donald Trump isi indeplineste promisiunile electorale: impozitele scad, pentru infrastructura si armata sunt alocate sute de miliarde de dolari. Economia americana prezinta un ritm de crestere de invidiat, iar investigatia procurorului special Robert Mueller nu gaseste legaturi concrete intre seful statului si Rusia.

In aceste conditii, presedintele obtine, doi ani mai tarziu, realegerea sa la Casa Alba. In 2021, Trump anuleaza legea sanatatoii (Obamacare) adoptata de predecesorul sau, fara sa propuna ceva in schimb. Bursa se prabuseste, SUA intra intr-o recensiune profunda. Indicele S&P se pravaleste dela 2660 de puncte la 1400.

In 2024, democratul Jimmy Kimmel, prezentator tv si comediant, propune introducerea unei asigurari de sanatate generala si invinge in alegerile prezidentiale. Dar, cum problema nu va fi reglementata in totalitate, SUA sunt cuprinse, treptat, de tensiuni sociale. In 2028, electoratul american, dezamagit de prestatia republicanilor si democratilor, opteaza in favoarea unui candidat alternativ.

Dar nici unul dintre pretendenti nu reuseste sa stranga 270 de voturi, astfel ca SUA raman fara putere prezidentiala. Incepe o lunga perioada de procese si litigii in instantele de judecata.

Scenariul 2: Stirile false, "fake news", vor prabusi Facebookul

In 2018 vor avea loc alegeri in Congresul SUA: Facebook nu va fi in stare sa opreasca avalansa de stiri false. 30% dintre alegatori vor considera ca printre candidati se numara si Hillary Clinton, desi nu este asa. Un an mai tarziu, Facebook va angaja sute de it-isti care sa lupte impotriva continuturilor suspecte, dar degeaba.

State din intreaga lume vor urma "exemplul Rusiei", creand feme de boti pentru a lupta impotriva altor ferme de boti. Aproape jumatate din traficul pe Twitter revine botilor. in 2020, sefilor marilor compoanii din Silicon Valey vor anunta elaborarea unei inteligente artificiale capabila sa lupte impotriva dezinformarii.

Dar, surpriza: inaintea prezidentialelor americane sistemul de vot din Statele Unite este atacat partial de nu se stie cine, astfel ca simpatia electoratului se indreapta din nou spre Trump. Cinci ani mai tarziu, nimeni nu mai stie ce este adevarat si ce nu pe internet. Administratia Kimmel decide sa termine cu Facebook, Google si Twitter, declansand impotriva lor o ampla campanie in justitie. Gigantii IT isi inceteaza existenta.

Scenariul 3: Bitcoin inlocuieste sistemul bancar

In 2018 una intre institutiile regionale de creditare din SUA va anunta: toate sistemele au fost victime ale unui atac cibernetic, conturile au fost golite. Pretutindeni in lume, organele abilitate vor incerca sa convinga populatia ca banii lor nu sunt in pericol. Pe acest fundal, moneda virtuala atinge 40.000 de dolari. Aurul se scumpeste, la randul lui, dar nu atat de mult.

In 2021, cel mai mare magazin online din China, Alibaba, lanseaza propria criptovaluta pentru utilizare in interiorul retelei. In Grecia, Venezuela, bitcoin este privit ca moneda nationala. Doi ani mai tarziu, cativa experti dintr-o mare companie vor introduce troianul Worm Hole in bancile din toate colturile planetei. In 2026, o eleva de 10 ani din Pittsbourgh va descoperi virusul si va raspandi vestea pe retelele de socializare.

Sistemul bancar mondial pica: bancile centrale accepta tehnologia blockchain si scot bani direct pe piata, ignorand bancile intermediare. In urmatorii doi ani, numeroase banci comerciale vor pune lacat, sistemul financiar bancar se naruie, locul lui fiind imediat luat de criptovalute si sisteme de plati in frunte cu uriasi ai domeniului, precum Amazon si Alipay. Bitcoin va ajunge 1 milion de dolari.

Scenariul 4: Pensionarii dau peste cap Europa

In 2018, pensionarii ies in strada in semn de protest fata de sistemul de pensii al presedintelui Emmanuel Macron. Recentele alegeri din Italia confirma scindarea tarii: cei care au peste 50 de ani il sustin pe Berlusconi, care a promis sa le apere economiile. Un an mai tarziu, lucrurile se agraveaza: populatia activa nu mai poate plati pensiile celor nascuti in perioada de bum demografic.

In aceste conditii, Portugalia, Italia, Spania si Grecia aluneca vertiginos spre criza financiara. Nici Macron, nici Merkel nu vor reusi sa calmeze spiritele, cei doi politicieni intrand deja in dizgratie. Franta si Germania sunt amendate pentru depasirea pragului de dificit bugetar.

In 2024, rata somajului in randul tinerilor europeni atinge 50%.Pe acest fundal, Catalonia isi dobandeste independenta. Patru ani mai tarziu, din cauza nivelului scazut al natalitatii si a pensionarilor anticipate se va ajunge in situatia in care raportul dintre angajati si pensionari va fi de doi la unu. Tinerii refuza sa plateasca impozite. Belgia se destrama in trei parti: franceza, flamanda si Bruxelles. 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri