Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghinea îi răspunde lui Budăi pe tema procentului pensiilor: Lăsați smiorcăiala, la muncă și succes

Ghinea îi răspunde lui Budăi pe tema procentului pensiilor: Lăsați smiorcăiala, la muncă și succes

Cristian Ghinea reacționează la afirmațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, care l-a criticat pentru că a negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR: „9.4% este un procent care permite creșterea de pensii acum”.

 

„Nu dați pensii la primari, munciți pentru pensionari! Mă bucur că Marius Budăi învață lucruri noi și că tocmai a aflat cât este media pensiilor din PIB în UE. Întrebat astăzi (vineri - n.r.) dacă vor băga în plată pensiile speciale pentru primari, Budăi execută o piruetă zicând că e vina mea că am negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR. Și că media UE e la 13%. Ca orice medie, procentul ascunde diferențe mari între țări și nu ajută cu nimic dezbaterea. Așa pot să spun și eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste țări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe țări UE din est”, scrie pe Facebook fostul ministru Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene afirmă că problema României, și a altor țări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al țării.

„Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect. Nu ar fi elegant din partea mea să dau detalii de la negocieri, dar pot spune că procentul de 9,4% din PIB care a rămas în final în PNRR este mult față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Poate nu știți, dar România a fost aruncată de PSD în procedura de deficit excesiv și orice cheltuială trebuie să se raporteze la aceste constrângeri (care nu au legătură directă cu PNRR). Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuția lui Budăi, care a mai fost ministru și a contribuit la problemă. Dimpotrivă, 9.4% este un procent care permite creșterea de pensii acum. Îl provoc pe Budăi (și pe Ciolacu), în general pe băieții ăștia care în fiecare zi șurubăresc și modifică PNRR cu câte ceva să scrie odată emailul acela la Comisie să ceară modificarea. Chiar vreau să văd negocieri pe pensii/PIB între Budăi și DG Recovery”, adaugă Ghina.

Ghinea afirmă că au fost propuneri alternative și consultări cu ministerele implicate.

„Cine crede că m-am dus eu cu un procent așa pescuit din avion bate câmpii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisă luni de zile, au existat consultări cu ministerele implicate și am căzut la pace. Budăi să scrie mesaj că vrea să redeschidă negocierea asta sau să înceteze cu smiorcăiala. În plus, evident că anvelopa asta include și pensiile speciale. Toate pensiile speciale. Este nesimțire să acuzi această constrângere când tu vrei să intre în plată pensii speciale noi. (...) Pentru cei ca Budăi care au făcut facultatea la peste 30 de ani (de ce e PSD club de studenți întârziați?) zice acolo că e esențială implementarea PNRR și în mod particular reforma pensiilor prevăzută acolo. Hai, lăsați smiorcăiala, la muncă și succes”, conchide Cristian Ghinea.

Marius Budăi a criticat, vineri, ținta de 9,4% din PIB negocietă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile: „Nu înțeleg de ce domnul Ghinea a pus acest obiectiv, în contextul în care media în UE este de 13%”.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Cristian Ghinea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri