Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Giganţii din IT vor fi impozitaţi la afaceri

Giganţii din IT vor fi impozitaţi la afaceri

de Daniela Ivan    |   

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene caută soluţii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook şi Apple, să plătească impozite corecte în ţările europene. Subiectul a fost discutat sâmbătă la Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN). Acum, multinaţionalele din IT îşi înregistrează profiturile în subsidiarele din ţările cu taxe scăzute, deşi veniturile provin din ţări ale UE, susţin oficialii europeni.

Autorităţile fiscale din Uniunea Europeană vor ca multinaţionalele din IT să plătească un impozit pe vânzările pe care le fac în fiecare ţară din UE în locul impozitului pe profit. Soluţia găsită pare a fi un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în fiecare stat membru, dar forma finală va fi gata până în primăvara lui 2018, transmite agenţia EFE.

În prezent, nu există nicio ţară din Uninuea Europeană unde să se plătească un impozit pe cifra de afaceri în locul unui impozit pe profit, însă, cum multinaţionalele, în special cele din IT, transcend statele şi au profituri care depăşesc PIB-urile multor ţări mai sărace, politicienii europeni caută rapid o soluţie pentru ca aceşti giganţi să poată fi impozitaţi.

 

“Deşi soluţia pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit şi definirea sediului permanent, este nevoie să acţionăm pe termen scurt, deoarece multe companii din domeniul digital nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicţie" ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindo

Sunt vizate toate multinaţionalele

Ţările din grupul G20 au hotărât încă de acum un an că este nevoie de un plan de măsuri care să determine o impozitare corectă a multinaţionalelor, indiferent de domeniul de activitate. Guvernele statelor dezvoltate au observat că în ultimii ani multinaţionalele au găsit diverse metode, în context de deplină legalitate, pentru a muta profiturile în zone cu taxare mai favorabilă sau chiar fără niciun fel de taxare, în aşa numitele off-shoruri sau paradisuri fiscale. În acest context, la nivel politic s-a ajuns la concluzia că este necesară o reformă a sistemului global de impozitare în condiţiile în care fuga în paradisurile fiscale este un fenomen generalizat.

Impozitarea afacerii, nu a profitului

Programul de guvernare al Cabinetului Tudose prevedea iniţial ca toate firmele să plătească un impozit pe cifra de afaceri, în trepte de impozitare de 1%, 2% şi 3%, în loc de 16% pe profit, cum este acum. Diferenţa este că, deşi mai mic, impozitul se va aplica tuturor banilor rulaţi de o firmă, nu doar sumelor care îi rămân unui patron după plata taxelor. Însă Guvernul a renunţat la acestă măsură după ce mediul de afaceri i-a reproşat că niciun stat membru al UE nu practică un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit.

Miniştrii de Finanţe din zece ţări europene au semnat documentul prin care solicită Comisiei Europene să găsească soluţii pentru impozitarea giganţilor din IT. Printre semnatari este şi Ionuţ Mişa, ministrul român de Finanţe

Subiecte în articol: amazon impozit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri