Grupul de Investigaţii Politice a furnizat noi detalii legate de analiza lucrării de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţinând că întregi capitole au fost pagiate. Kovesi ar fi folosit însă mici trucuri pentru a ascunde faptul că pasajele din lucrare ar fi fost copiate după altele, schimbând câteva cuvinte sau folosind săgeţi în loc de liniuţe. Printre lucrările copiate s-ar fi numărat şi una scrisă de avocatul Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii săi.
Potrivit Grupului de Investigaţii Politice (GIP), care a folosit soft-ul iThenticate pentru a analiza lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, 34% din textul cuprins în capitolele doi, trei şi patru al tezei este plagiat. Una dintre lucrările din care ar fi fost copiate cele mai multe pasaje este "Traficul de fiinţe umane. Infractor. Victima. Infracţiune" care a fost scrisă de o echipă coordonată de avocatul Gheorghiţă Mateuţ în 2005, cu şase ani înainte să apară lucrarea de doctorat a şefei DNA. Pentru a ascunde plagiatul, susţine GIP, Kovesi ar fi modificat anumite cuvinte care să ascundă forma, dar nu şi sensul sintagmelor. Astfel, în loc de formularea originală: "noua dimensiune a Europei", Kovesi ar fi folosit expresia "noua configuraţie a Europei" sau în locul sintagmei originale "scoate în evidenţă pericolul" ar fi utilizat formularea "evidenţiază pericolul". De asemenea, în locul liniuţelor care apar în textul original, în lucrarea şefei DNA apar săgeţi. O altă neregulă semnalată de GIP se referă la folosirea notelor de subsol care trimit la lucrarea echipei coordonate de Mateuţ, dar neutilizarea ghilimelelor care să arate clar ce pasaje sunt preluate "copy-paste". Astfel, paginile 259 şi 260 ar fi identice cu lucrarea lui Mateuţ, fără să fie folosite ghilimelele. Scandalul generat de acuzaţiile de plagiat la adresa Laurei Codruţa Kovesi a intrat şi în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii, care a emis un comunicat în care se exprimă îngrijorarea că discuţiile despre plagiat, dar şi cele privind autodenunţul senatorului Sebastian Ghiţă, care afirmă că ar fi avizat lucrarea din simpatie pentru şefa DNA, fără să o verifice, sunt de natură să afecteze cursul justiţiei. "Secţia pentru procurori a Consiliului (...) face apel către toate persoanele implicate sau vizate de aceste activităţi, precum şi către instituţiile media şi reprezentanţii societăţii civile de a gestiona echilibrat şi raţional orice mesaj public. (...) Comentarea excesivă, în afara unui cadru procedural - de către persoane de formaţie şi vocaţie variate poate dăuna însuşi interesului public invocat şi societăţii ca deţinătoare a acestuia”, se arată în comunicatul CSM.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu procurorul general despre cazul Kovesi, cerându-i să rezolve cazul cât mai repede. Iohannis a discutat şi cu Laura Codruţa Kovesi, care i-a comunicat că nu se simte vinovată cu nimic
Analiza primului capitol din teza de doctorat al şefei DNA ar fi arătat o similaritate de 45% cu alte texte