Acte de sabotaj comise la sfârșitul săptămânii trecute asupra mai multor nave comerciale aflate în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite au transformat zona Golfului într-un butoi cu pulbere. Derulate aparent după un plan bine pus la punct, atacurile amenință direct securitatea transportului petrolier din regiune, considerat de o importanță majoră pentru economia mondială, și pun o presiune uriașă pe umerii Iranului, țară asupra căreia SUA și aliații lor arabi fac să planeze toate suspiciunile.
Arabia Saudită a anunțat, ieri dimineață, comiterea unor „acte de sabotaj” la bordul a două dintre petrolierele sale, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite (EAU). Una dintre navele atacate urma să fie încărcată în portul Ras Tanura cu ţiţei saudit destinat clienţilor din SUA ai companiei publice saudite „Aramco”. Deși nu au provocat victime sau scurgeri de ţiţei, actele criminale au afectat serios structura celor două nave, au precizat autoritățile din Riad. Portul Fujairah, în apropierea căruia au fost înregistrate incidentele, este singurul terminal al EAU aflat pe coastele Mării Arabiei, alternativă la strâmtoarea Ormuz, pe unde trece cea mai mare parte a exporturilor de petrol din Golf. Fujairah, centru major al exportului mondial de petrol, se află la mică distanță de Ormuz. Pe fondul reluării sancțiunilor americane contra Teheranului, Iranul a ameninţat în mai multe rânduri că va închide această strâmtoare strategică, de importanţă crucială pentru navigaţia internaţională şi transportul de petrol. Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei și este considerată de Washington drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”. Aproximativ 20% din petrolul comercializat pe întreaga planetă trece prin această strâmtoare. Fără a-i identifica pe autori, Ministerul de Externe al EAU anunțase încă de duminică „acte de sabotaj” asupra a patru nave comerciale, aflate sub diferite pavilioane. La începutul acestei luni, Marina SUA avertizase navele americane care circulă pe rutele maritime din Orientul Mijlociu că ar putea fi atacate de Iran. Mai mult, după ce a anunțat că a oprit derogările pentru țările care cumpără încă petrol iranian, pentru a reduce la zero exporturile Teheranului, și a inclus pe lista neagră a terorismului unitatea de elită a armatei republicii islamice, administrația Trump și-a intensificat presiunea asupra Iranului la cote fără precedent, trimițând în Orientul Mijlociu, cu câteva zile în urmă, un grup naval de luptă și numeroase bombardiere. Casa Albă și-a justificat decizia, susținând ca a primit „indicii și avertismente” în privința unor posibile acțiuni ostile din partea Iranului.
Iranul acuză un „complot”
De cealaltă parte, Iranul se simte vizat de un „complot” menit să-i arunce în cârcă incidentele din week-end, în încercarea de a justifica desfășurarea militară americană în regiune și presiunea economică crescândă a SUA. Ministerul iranian de Externe a cerut o anchetă internațională pentru identificarea autorilor, acuzând o posibilă „conspirație destabilizatoare orchestrată de răuvoitori” și de „agenți străini” pentru a submina poziția Teheranului și a perturba circulația navelor în regiune.
Arabia Saudită și EAU, aliați musulmani suniți ai SUA, susțin ferm sancțiunile americane contra Iranului, marele lor rival șiit.