Jurnalul.ro Tech Google. Competiția cu un premiu de 20 de milioane de dolari se va sfârși fără câștigător

Google. Competiția cu un premiu de 20 de milioane de dolari se va sfârși fără câștigător

La mai mult de 10 ani de când a fost anunțată – și prelungită din nou și din nou – competiția sponsorizată de Google cu un premiu de 20 de milioane de dolari pentru echipa care va realiza un robot spațial care să poată cerceta suprafața Lunii se va încheia fără niciun câștigător, scrie CNBC.

Cele patru echipe înscrise pentru premiul oferit de Google, Lunar Xprize, care necesită ca o companie să trimită pe lună un robot spațial capabil să realizeze cerințele Google până la 31 martie, nu au suficienți bani pentru proiect sau nu pot face posibilă aterizarea în acest an, potrivit declarațiilor a trei persoane familiare cu acest concurs pentru CNBC.

Între timp, Google – care a extins termenul limită din 2014 în 2015 și, în cele din urmă, până în 2018 – nu își dorește să mai prelungească data limită a acestei competiții.

„Google nu plănuiește în acest moment să extindă data limită din nou, în orice caz suntem uimiți de progresul făcut de aceste echipe în ultimii 10 ani”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului într-o declarație pentru CNBC.

Echipele continuă până la sfârșit

Patru echipe concurează în încercarea de a construi o navetă spațială capabilă să ajungă și să exploreze suprafața lunii. În orice caz, niciuna nu este suficient de aprope de momentul lansări, pentru a justifica o nouă prelungire din partea Google.

Echipa SpacelL nu are suficiente fonduri, în timp ce celelalte trei echipe: Moon Express, TeamIndus și Synergy Moon, nu sunt pregătite de lansare în acest an.

Succes fără un câștigător

În timp ce premiul de 20 de milioane de dolari nu va fi ridicat de nicio echipă, cei familiari cu concursul Lunar Xprize, cât și echipele participante, sunt încă optimiste în legătură cu ce au realizat.

Premii de peste 6 milioane de dolari au fost acordate echipelor în ultimii ani, deoarece concurenții au demonstrat diferite concepte și capabilități. Echipele au oferit echipamente software și hardware capabile să aterizeze, să se deplaseze și să capteze imagini pe Lună. Acestea au demonstrat că aterizarea pe lună este posibilă cu tehnologia generațiilor următoare, dezvoltată la o fracțiune din costul misiunilor guvernamentale anterioare.

Google încearcă să-și dea seama ce este de făcut cu Lunar Xprize, a spus o sursă din interiorul companiei.

 

 

Google Lunar Xprize este o competiție internațională organizată de Fundația Premiului X și sponsorizată de Google, ce are ca scop construirea unui robot spațial capabil să cerceteze luna, să aselenizeze, să se deplaseze 500 de metri pe suprafața Lunii și să transmită imagini și anumite date de ordin științific. Competiția a fost anunțată în cadrul evenimentului Wired Nextfest, la 13 septembrie 2007.

În cadrul competiției, a fost înscrisă și o echipă din România, Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA). Echipa ARCA s-a înscris în competiția Google Lunar Xprize cu proiectul ”HAAS-ELE” ce consta în lansarea rachetei HAAS în trei trepte cu ajutorul unui balon solar de înaltă altitudine, rachetă destinată să plaseze pe orbită modulul ELE (European Lunar Explorer).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri