Jurnalul.ro Timp liber Casa Bicarbonatul de sodiu, agentul secret al oricărei gospodine

Bicarbonatul de sodiu, agentul secret al oricărei gospodine

de Redacția Jurnalul    |   

Umilul bicarbonat de sodiu este un compus chimic anorganic din categoria sărurilor, de culoare albă, pe care îl găsim în orice gospodărie.Este un ingredient incredibil de versatil, care poate fi folosit în numeroase moduri.

O linguriţă în apa din vază menţine florile proaspete mai mult timp, iar atunci când este presărat pe pâmântul cu seminţe de roşii, le dă acestora o savoare extraordinară. Pus într-o cană cu apă în frigider, bicarbonatul absoarbe mirosurile de mâncare. Are şi efect dezinfectant, motiv pentru care, amestecat cu apă fiartă ajută la sterilizarea biberoanelor bebeluşului. Şi grăsimea depusă pe farfurii, oale, pe aragaz ori pe mobilă este mai uşor înlăturată cu praf de bicarbonat.

Resturile alimentare din canalizare se curăţă mai uşor dacă bicarbonatul este lăsat să acţioneze 15 minute şi apoi se toarnă apă fiartă. Amestecat cu apă, acesta ajută la spălarea oglinzilor şi a geamurilor. Mirosul de tutun este absorbit dacă se pune o soluţie din apă cu bicarbonat în scrumieră.

Puţin praf de bicarbonat amestecat cu nisipul din litiera pisicii atenuează mirosul. Ţine departe furnicile şi gândacii dacă este presărat la colţurile mobilei. Curăţarea covoarelor cu bicarbonat le împrospătează culorile. Cada şi vasul de toaletă se pot curăţa mai uşor dacă substanţa este lăsată să acţioneze aproximativ o oră. Acesta este eficient şi în îndepărtarea pietrei depuse pe obiectele sanitare, precum bateriile de chiuvetă şi duş.

Şi mirosurile din pantofi dispar dacă se presară puţin praf de bicarbonat în ei, care acţionează apoi câteva ore.

Substanţă naturală, din categoria sărurilor, bicarbonatul poate înlocui cu succes detergenţii chimici. Absoarbe mirosurile din casă, ajută la curăţarea veselei, a geamurilor şi a obiectelor sanitare.

Beneficii pentru sănătate

Bicarbonatul ajută la îmbunătăţirea digestiei, a problemelor de piele şi în menţinerea igienei bucale. Aigură o bună sănătate dentară, întrucât îndepărtează bacteriile din gură şi înălbeşte dinţii. Se foloseşte uzual în tratamentele cosmetice deoarece curăţă pielea în profunzime şi combate acneea. Este un bun calmant pentru arsurile de la stomac şi absoarbe gazele intestinale. Dizolvat în apă fierbine poate opri tusea prin clătirea gîtului.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri