Jurnalul.ro Ştiri Politică Grija Centenarului, purtată de ingineri şi economişti

Grija Centenarului, purtată de ingineri şi economişti

de Monica Stoica    |   

În anul Centenarului, Comisiile de cultură ar trebui să dea măsura valorii lor, însă componenţa lor este una eterogenă în care oameni cu expertiză sunt amestecaţi cu parlamentari care nu au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul, ajunşi în Comisia de cultură ca să fie şi ei repartizaţi într-o comisie parlamentară.

Preşedintele comisiei de cultură din Senat, Radu-Cosmin Preda de la PSD are patalama de inginer, dar două dintre job-urile din CV îl recomandă pentru un fotoliu la comisia de cultură. În 2008 a devenit director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, pe urmă a activat în comisia buget - finanţe - investiţii şi patrimoniu. Deşi versat în ale culturii, singura interpelare făcută de Preda în această legislatură nu are nici în clin, nici în mânecă cu Centenarul, ci se referă la finanţări acordate spitalului de boli infecţioase şi pneunomoftiziologie Victor Babeş din Craiova. Tot din grupul PSD e şi secretarul comisiei de senatori, Cornel Resmeriţă, licenţiat în Drept după vârsta de 30 de ani, fost profesor şi apoi primar de municipiu. Parlamentarul a avut o suită de interpelări către Guvern despre situaţia Complexului Energetic Hunedoara, dar nicio incertitudine despre Centenar.

Ingineri, economişti şi jurişti

Există o categorie de parlamentari fără tangenţe vădite cu domeniul cultural. Membru la comisia de cultură din Senat este, de pildă, Iuliana Scântei, de la PNL, licenţiată în Drept. Scântei face parte şi din comisia Iordache care a schiţat Legile Justiţiei, aşă că activitatea sa la comisia de cultură nu este tocmai frapantă. Tot fără vreo pregătire temeinică în chestiuni culturale par să fie şi alţi membri ai comisiilor parlamentare, de pildă, senatorul Valer – Daniel Breaz de la PSD, licenţiat în matematică, vicepreşedintele comisiei din Camera Deputaţilor, Dragoş Petruţ Bârlădeanu, economist şi fost angajat în administraţia publică, deputatul PSD Adriana Diana Tuşa, economist şi avocat, Gheorghe Dinu-Socotar, inginer electrotehnic, sau deputatul PSD Damian Florea, de profesie tot inginer, despre care se poate spune că e, totuşi, conectat la domeniul Cultură - Media, deoarece şi-a început activitatea profesională cu un job la Televiziunea Română, între 1984 şi 1989.

Arte şi meserii

Deputatul USR Ion Bulai din comisia prezidată de fostul ministru Gigel Ştirbu e meserie pictor. A făcut şi un master în relaţii internaţionale şi diplomaţie culturală, şi are la activ pomelnic de slujbe privitoare la cultură. Vorbeşte mandarina. Bulai nu e o excepţie în comisiile parlamentare, întrucât o pleiadă de artişti cu sau fără certificat de studii de arte frumoase şi-au găsit rolul în comitet. Deputatul Nicolae Bacalbaşa, medic şi fost consilier al CJ Galaţi, a publicat cărţi cu titluri umoristice, „Opriţi dricul, mortul ăsta n-a dat plicul” sau “Frica, greaţa, fofilarea”. În comisie există şi poetul şi deputatul PMP Emil-Marius Paşcan, cu diplomă de jurnalist şi master în antropologie, filosofie şi ştiinţe politice. Acesta se remarcă atât printr-o interpelare legată de Centenar ce poartă titlul „Situaţie inadmisibilă în privinţa manifestărilor subsumate Centenarului Marii Uniri”, dar şi prin volumele de versuri „Uncia de vise” şi „Căinţa de a fi”. Deputatul PNL Bogdan Gheroghiu este actor, iar Ioan Simonca de la ALDE are diplomă de maestru de dans de la facultatea de coregrafie.

USR-ul are reprezentanţi aleşi pe sprânceană în comisii. Sunt scriitori şi sârguincioşi la învăţătură. Senatorul şi scriitorul Dan Lungu are diplomă de sociolog şi politolog, a fost şef de promoţie, a urmat studii postuniversitare la Sorbona, e profesor universitar, şi figurează cu două interpelări relevante în anul Centenarului, prima despre finanţarea producţiei de filme româneşti dedicate Marii Uniri, alta despre Fondulul Centenar.

Cvintetul foştilor miniştri

Cinci foşti miniştri de Cultură fac parte în comisiile parlamentare de cultură. Kelemen Hunor e licenţiat în filosofie şi medicină veterinară. Liberalul Gigel Ştirbu a terminat teologie, a practicat preoţia la care a renunţat pentru studii pariziene de administraţie şi Institutul Diplomatic Român. Social-democratul Ionuţ Vulpescu a absolvit Teologie, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a terminat limbi străine şi studii postuniversitare la Paris. Lucian Romaşcanu, ministru al Culturii în cabinetul Tudose, a lucrat în TVR, a fost director executiv al Kanal D, director al tabloidelor Cancan şi Libertatea.

Ştirbu, virulent la adresa PSD

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a criticat ieri iniţiativa legislativă a PSD prin care se abrogă prevederea conform căreia intervenţiile fără autorizaţie asupra monumentelor istorice constituie infracţiune. „Pesediştii elimină infracţiunile care pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare asupra monumentelor istorice. Adică se pot face orice lucrări, aşa-zise consolidări, indiferent de valoarea lor, pentru toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege", precizează Gigel Ştirbu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: centenar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri